Сочна бананова торта

за любимите ми ПРОФСчета ♥! 

??????????

Тази торта приготвих с много любов за колегите си от фирмата, в която прекарах две страхотно вълнуващи и ползотворни години 🙂 За последния си работен ден бях решила да ги изненадам с нещо сладко, с фин вкус и типично в мой стил – с лека плодова нотка. Така се роди тази бананова торта, за която почти изцяло заложих на импровизация.

Вдъхновение за нея получих от 30-минутната версия на Джейми Оливър за Банофи пай – идеята за банани в карамелен сос, но вместо върху хрупкава бисквитена основа – между пухкави блатове, ми се стори страшно примамлива. Нахвърлях сценария наум и запретнах ръкави 🙂

Получи се много сочна торта, с какаови блатове, между които лежерно се разливаше от бананово-карамеления сос, смесен с малко ванилов пудинг за повече кремообразност. Завършекът беше от бананова сметана и шоколадови стърготини. Ако ви е заинтригувало описанието, няма да се бавя повече с обяснения, а директно пристъпвам към същината. Ето какво ви е необходимо, за да си приготвите и вие тази сладка бананова бомбичка:

За блатовете: 

4 яйца

1 ч.ч захар

1 ч.ч брашно

1 ч.л бакпупвер

3 с.л натурално какао

За крема: 

4 с.л захар

3 банана

100 мл. пълномаслено прясно мляко, леко затоплено 

1 1/2 ч.ч.готов ванилов пудинг

150 мл. течна сладкарска сметана

+ шоколадови стърготини за украса

Приготвяне на блата:

От посочените продукти се приготвя класически пандишпанов блат – яйцата се разбиват със захарта до много пухкава смес(трябва да са почти утроили обема си), след което на части, с внимателно разбъркване, се добавят пресятите и смесени брашно, бакпулвер и какао, до пълното им усвояване. Блатът се изсипва във форма, покрита с хартия за печене, и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност (при мен отнема около 20 минути). Изважда се от фурната и се оставя да изстине.

Приготвяне на крема:

Захарта се слага в тиган с незалепващо покритие и се оставя да се карамелизира на слаб огън на котлона. Kогато започне процесът на стопяване, разбъркайте леко. Междувременно се пасират два банана с прясното мляко до гладка смес. Изсипват се при карамела, когато той добие светло златист цвят. Карамелено-банановият сироп се бърка, докато се сгъсти. Сваля се от котлона, охлажда се, след което се смесва с готовия ванилов пудинг. Сметаната се разбива отделно с миксер на твърд сняг. Останалият банан се нарязва на филийки.

Сглобяване на тортата:

Охладеният какаов блат се разрязва през средата на две еднакви части. Между тях се разпределя бананово-пудинговия крем, като от него се отделя 1/2 ч.ч., и се подреждат парченцата банани.

Отделеното количество бананов крем се прибавя на части, с постоянно внимателно разбъркване, към сметаната (важно е банановият крем да е добре охладен, за да не втечни разбитата сметана – тя ни трябва пухкава!), докато се усвои от нея напълно. Тортата се украсява отгоре с банановата сметана – аз избрах само да я разнеса, без да заглаждам, и поръсих с шоколадови стърготини.

Готовата торта охладете за поне 6 часа в хладилник, преди да поднесете. Бон апети! 🙂

P.S: А ето така изглеждаше тортата отвътре, когато я разрязахме. Благодаря на колегите ми за снимката!

10350416_940037756013526_4660279964158939272_n

Advertisements

One thought on “Сочна бананова торта

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s