или как направих първия 5-минутен десерт в живота си.
Рецептата за тази чудата вкусотия ми попадна преди повече от година във фейсбук страницата на Handimania. Изглеждаше толкова абсурдно лесно, та чак се усъмних, че ще се получи нещо сполучливо. Все пак исках да проверя дали някой някога не я е опитвал – попитах Гугъл и попаднах тук. Хмм, явно се получава! Неее, прекалено лесно изглежда – казвам си аз – днес не искам да ми е лесно (обикновено обичам да си усложнявам живота), запазвам рецептата и забравям.
И така до днес, когато не реших, че й е дошло времето. Имах на разположение Нутела и няколко свободни часа, и се захванах за работа, все още с известна доза съмнение какво точно ще се получи.
Вкусът на тези кейкчета наподобява много този на браунитата. Тайната на бързото им приготвяне се крие в това, че се пекат в микровълнова фурна и то, забележете, в интервал между 2 и 4 минути, в зависимост от мощността на конкретната фурна. Никога преди не бях правила какъвто и да било десерт в микровълнова, от което се породи и доволната ми доза скептицизъм. Но резултатът си заслужава! Ако си падате по бързите десерти и ви се хапва нещо много шоколадово, мисля, че това е вашата рецепта. Всичко, което трябва да направите, е да смесите няколко съставки, да си изберете любимата порцеланова чаша, да я командировате в микровълновата за няколко минути и voila! – светкавично супер шоколадово Нутела кейкче чака да бъде унищожено. Ето и необходимите продукти (рецептата е с леки промени от мен):
за 2 порции или 2 чаени чаши с вместимост 250 мл.:
4 с.л. брашно
4 с.л. захар
3 с.л. натурално какао
1 яйце
3 с.л. Нутела или друг течен шоколад (с Nucrema също се получава)
3 с.л. прясно мляко
3 с.л. зехтин
1/4 ч.л. бакпулвер
няколко капки ванилов екстракт или 1 прахче ванилия
Приготвяне:
В купа се смесват всички съставки, следвайки последователността. Всичко се разбърква с лъжица до хомогенност (получава се смес с гъстотата на стандартно кексово тесто) и се изсипва в 2 чаши, като е важно те да се запълнят до половината – при печенето сместа се надува много.
Чашите с кейкчетата се слагат в микровълновата фурна и се пекат в продължителност на 2 до 4 минути. При мен процесът на печене отне 3,5 минути. Съветвам ви да нагласите фурната първоначално на 2 минути, като наблюдавате печенето през цялото време. Изведнъж сместа се надува много и е вероятно и да прелее от чашата – затова имайте готовност да спрете фурната за малко, докато обемът спадне, и отново да продължите печенето след това.
При мен спирането на фурната се наложи общо 3 пъти, като след втората минута сместа започна да прелива от чашата и спирах печенето през около 30 секунди, за да се укроти 🙂 Проверявайте кейкчетата при спирането – ще познаете, че са готови, ако при разклащане на чашата, сместа не мърда и текстурата е като на класическо шоколадово кексче/брауни.
Чашите са много горещи – извадете ги внимателно, оставете кейкчетата да се охладят за кратко и поднесете. Най-хубави са топли. Изстинат ли, дъвчащата им структура изчезва и не са толкова пухкави.
По желание можете да украсите с бита сметана или да поднесете с ванилов сладолед – отиват си прекрасно.
Да ви е сладко! 🙂
Забележка: подходящи за микровълнова фурна са всички порцеланови чаши без металически кантове и елементи от метал.