Домашни мини кроасани с шоколад

или как се преборва грип за един следобед!

kroasani3

Беше ме пипнал някакъв вирус. Лежах вече втори ден и въпреки че нямах сили да се откъсна от леглото, никак не ме свърташе да продължавам да го обитавам. В промеждутъка между сънливия етап от деня и следващото вдигане на температура (обикновено това беше периодът от няколко часа, когато лекарствата ми бяха подействали) реших най-накрая да изгледам It’s Complicated, който си отлежаваше в списъка с чакащи от доста време насам. Е, мога да кажа две неща за него – освен, че филмът е приятен и разтоварващ, няма начин да го изгледаш и да не ти се прияде истински френски кроасан – пухкав, с хрупкава коричка и дъх на масло.

Изведнъж ме осветли идеята да си направя домашно бутер тесто и, разбира се, кроасани от него. Познайте дали не скочих от леглото и не запретнах ръкави!

За бутер тестото използвах технологията на любимата ми Йоли, с единствеите разлики, че сложих около 3 с.л масло и при замесването му в началото, както и че използвах суха мая, вместо прясна.

Ето и какви са необходимите продукти:

(аз направих половин доза по рецептата на Йоли и получих около килограм бутер тесто)

За тестото:

500 гр. брашно

3 с.л. масло

250 мл. топла вода

50 гр. захар

10 гр. сол

1 пак. суха мая

125 гр. масло за намазване на тестото

За оформяне на кроасаните: 

100 гр. натурален кулинарен шоколад 

1 разбит жълтък за намазване на кроасаните преди изпичане

Приготвяне:

Сухата мая се разтваря в топлата вода, заедно със захарта и солта. Брашното се пресява и в него се прави кладенче, където се изсипва сместа с мая и трите лъжици масло (разтопено и леко охладено). Замесва се меко и еластично тесто, като при нужда се добавя брашно на малки порции, за да не лепне. Оставя се да почине за 15 минути, след което се разточва на правоъгълна кора. Маслото се разделя на две части – ще се добавя на два етапа към тестото и ви е небходимо меко, на стайна температура.

Разточената кора се намазва с масло, сгъва се напречно през средата, след това отново се намазва и прегъва. Процедурата се повтаря, докато половината масло се изчерпа и се получи кубче от тестото. Полученото кубче се увива във фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник да стегне за около 30 минути или във фризер за по-малко време, както аз направих. След изваждане от хладилника, тестото се разточва и описаната процедура се повтаря с втората половина от маслото.

Моето готово тесто разделих на три равни части, две от които замразих, а с третата приготвих кроасани с шоколад още същия ден.

За 7 малки кроасана използвах около 100 грама натурален шоколад за готвене, нарязан на парчета. Ето как протече процесът на приготвянe:

cooking

И резултатът…

kroasani

След цялото старателно месене, разточване и оформяне и аромата на прясно изпечен маслен кроасан с шоколад толкова се енергизирах, че повече не се върнах към леглото. Може би има и нещо лековито в тези кроасани, кой знае? 🙂

Реклами

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s