Скалички

леко преобразена версия на класическия десерт от детството 🙂

skalichki-final

Не познавам човек, който да ми е казвал, че не обича скалички. Като малка аз много ги харесвах и си спомням учудването си, когато някой ми сподели, че се приготвят от изрезки от пасти, торти, блатове и подобни сладкарски остатъци. Това ни най-малко не ме накара да спра да ги похапвам, но все пак ми се струваше странно нещо толкова вкусно да се прави от остатъци?! Как звучи…  Днес вкусните шоколадови десертчета се намират все по-рядко, затова пък аз често приготвям домашни. Вкъщи изрезки от торти и пасти не остават, тъй че съм принудена да си правя сместа сама 😀 Точни количества почти няма, важното е да се получи лесно за оформяне тесто.

Ето какво ви е необходимо:

/Дозата е достатъчна за 16 броя малки скалички/

около 450 грама обикновени бисквити, смлени в блендер или натрошени на фини трохи

100 грама меко масло

пудра захар на вкус (аз добавям 3 пълни супени лъжици)

2 с.л. тъмно натурално какао 

30-40 мл прясно мляко

100 гр шоколад за глазурата (аз използвам млечен) 

кокосови стърготини за украса

Приготвяне:

Смесете сухите съставки за тестото в купа. skalichki1 Доливайте постепенно прясно мляко и разбърквайте постоянно, докато се получи меко, не лепкаво тесто, лесно за оформяне. При мен са достатъчни около 30-40 мл, но ако при вас сместа продължава да е по-скоро на трохи, добавете още 1-2 с.л. мляко, докато се получи гладка топка тесто. Не се притеснявайте, ако в него има някои по-едри парченца от бисквитите – ще поемат от прясното мляко.

Оформете скалички, полейте ги с разтопения шоколад и веднага след това  поръсете с кокосови стърготини.

skalichki3 /. Оставете ги да стегнат в хладилник и се насладете! 🙂

Ако рецептата Ви е допаднала и решите да я приготвите, ще се радвам да споделите как се е получила при Вас! 🙂 А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook или ме последвайте в Instagram.

skalichki2

Advertisements

2 thoughts on “Скалички

  1. Evgeniya каза:

    Чудесни се получиха, но трябваше да им сложа повече мляко – трудно ги оформих, защото спазих точно количеството мляко. Ще ги изчакам да стегнат, че се ронят в момента.

    Like

    • cherrybakery каза:

      Здравей, Evgeniya!
      Благодаря за коментара и за интереса към моите рецепти 🙂 В целия си скаличков опит досега съм установила, че различните видове бисквити поемат различно количество прясно мляко. Затова препоръката ми е то да се добавя по малко и да се меси, докато тестото се събере на гладка топка. Така се оформя и по-лесно.

      Ще го добавя и като коментар към рецептата, благодаря ти.

      До нови сладки срещи,
      Диди

      Like

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s