любимият сезон, побран в една хапка!
Дойде любимият ми октомври, а от там и идеята да направя десерт, който да съчетава целите сладост, топлина и цветност, характерни за есента. И какво по-есенно от аромат на ябълки, мед и канела? Извадих от тефтера рецептата за любимите си меденки и се захванах за работа. Този път щяха да бъдат преобразени не в любимите вкъщи сладки с форма на мечета, а в торта! Да, четири големи меденки с дъх на канела, сочни ябълки и крем от заквасена сметана. Вкусът е…есен в една хапка 🙂
Ето как се прави:
За медените блатове:
225 грама брашно
1 ч.л. бакпулвер
55 гр. захар
55 гр. масло
4 с.л. течен мед
1 жълтък
канела
ванилов екстракт
За пълнежа:
2 големи сладки ябълки (сорт „Златна превъзходна“ вършат чудна работа)
400 гр. заквасена сметана
пудра захар на вкус
ванилов екстракт
Приготвяне:
Маслото, захарта, медът и ваниловият екстракт се затоплят заедно на слаб огън, докато се стопят и се получи единородна смес. В отделна купа се смесват брашното, бакпулверът, канелата, жълтъкът и ваниловият екстракт, добавя се маслено-медената смес и се омесва гладко тесто. Оформят се 4 големи квадратни меденки (при мен с размери 18х18 см. и дебелина приблизително 0,5 см), които се изпичат до светло златисто в предварително загрята на 200 градуса фурна. Блатчетата се запичат много бързо, затова ги дръжте под око!
Докато меденките изстиват, ябълките се настъргват и подслаждат с пудра захар. Заквасената сметана се разбива на крем, ароматизира се с малко ванилов екстракт и също се подслажда.
В тортена чиния се слага меденка, покрива се с половината от настърганите ябълки, покрива се с втора меденка, слага се половината от сметаната и така до последната меденка, която се покрива със сметана. Тортата се оставя в хладилник за една нощ (вкъщи беше нападната след няма и 4 часа, но ако имате търпение – изчакайте. Престояла по-дълго, тортата е страхотно сиропирана и блатовете са мекички ). Преди сервиране се украсява с канела. Да ви е сладко! 🙂
Ако рецептата Ви е допаднала и решите да я приготвите, ще се радвам да споделите как се е получила при Вас! 🙂 А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „ПоследвайU Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook и ме последвайте в Instagram.
2 коментара към “Медено-ябълкова есенна торта”