Медено-ябълкова есенна торта

любимият сезон, побран в една хапка!

medena torta2

Дойде любимият ми октомври, а от там и идеята да направя десерт, който да съчетава целите сладост, топлина и цветност, характерни за есента. И какво по-есенно от аромат на ябълки, мед и канела? Извадих от тефтера рецептата за любимите си меденки и се захванах за работа. Този път щяха да бъдат преобразени не в любимите вкъщи сладки с форма на мечета, а в торта! Да, четири големи меденки с дъх на канела, сочни ябълки и крем от заквасена сметана. Вкусът е…есен в една хапка 🙂

Ето как се прави:

За медените блатове:

225 грама брашно

1 ч.л. бакпулвер

55 гр. захар

55 гр. масло

4 с.л. течен мед

1 жълтък

канела 

ванилов екстракт

За пълнежа:

2 големи сладки ябълки (сорт „Златна превъзходна“ вършат чудна работа)

400 гр. заквасена сметана

пудра захар на вкус

ванилов екстракт

Приготвяне:

Маслото, захарта, медът и ваниловият екстракт се затоплят заедно на слаб огън, докато се стопят и се получи единородна смес. В отделна купа се смесват брашното, бакпулверът, канелата, жълтъкът и ваниловият екстракт, добавя се маслено-медената смес и се омесва гладко тесто. Оформят се 4 големи квадратни меденки (при мен с размери 18х18 см. и дебелина приблизително 0,5 см), които се изпичат до светло златисто в предварително загрята на 200 градуса фурна. Блатчетата се запичат много бързо, затова ги дръжте под око!

Докато меденките изстиват, ябълките се настъргват и подслаждат с пудра захар. Заквасената сметана се разбива на крем, ароматизира се с малко ванилов екстракт  и също се подслажда.

В тортена чиния се слага меденка, покрива се с половината от настърганите ябълки, покрива се с втора меденка, слага се половината от сметаната и така до последната меденка, която се покрива със сметана. Тортата се оставя в хладилник за една нощ (вкъщи беше нападната след няма и 4 часа, но ако имате търпение – изчакайте. Престояла по-дълго, тортата е страхотно сиропирана и блатовете са мекички ). Преди сервиране се украсява с канела. Да ви е сладко! 🙂

Ако рецептата Ви е допаднала и решите да я приготвите, ще се радвам да споделите как се е получила при Вас! 🙂 А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“ или харесайте страницата ми във Facebook.

medena torta1

Advertisements

2 thoughts on “Медено-ябълкова есенна торта

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s