Мини тортички с банани и карамел

вкусни десертчета в трайфъл версия. 

toffee banana cake

Обичам да приготвям десерти в чаша. Имат това малко свое очарование, което ти позволява да направиш сладкиш персонално за всеки, да сложиш тайно любимата му съставка, за да го изненадаш, или просто да приготвиш изпитан десерт под една нова, по-различна (и по-кокетна, съгласете се!) форма. 

Случаят с моите карамелено-бананови мини тортички си има двудневна история. Започнах с карамеления сос, който се оказа по-сложен за приготвяне, отколкото си мислех. След лудото непрекъснато бъркане в продължение на повече от сигурно 30 минути, след това още доста изстудяване, прецених, че същинската направа на симпатичните тортички ще се състои тържествено на следващия ден. Резултат от кулинарните ми подвизи за деня: бурканче вкусен карамелен сос, от който ще имам достатъчно за поне още месец.

Ден втори. Търся хубава сладкарска сметана. Откривам. Животинска, 30% – малка победа. Набавям си и останалите продукти и се захващам за работа.

За 4 чаши с вместимост около 200 мл използвах:

1/2 доза ванилово пандишпаново тесто по рецептата от тук

2 банана + още 1 за украса

1 пакетче ванилов пудинг (40 гр) + прясно мляко и захар за приготвянето му

200 мл. сладкарска сметана

карамелен сос (използвах домашен, но може да се замени и с купешки топинг)

Оригиналната рецепта е от тук, като аз направих леки трансформации.

Приготвяне: 

Пандишпановото тесто разстлах върху хартия за печене на квадрат с приблизително 1 см. дебелина и изпекох. Междувременно си приготвих пудинга и разбих сметаната на сняг. Оставих пудингът да се охлади, а сметаната прибрах в хладилника. След като изстина блатът, изрязах от него 8 кръгчета, съобразени с диаметъра на чашите.

На дъното на всяка чаша сложих кръгче от блата, залях с карамелен сос, подредих резенчета банани, покрих с пласт пудинг, шприцовах пласт сметана, отново сложих кръгче блат и повторих пластовете. Най-отгоре завърших със сметана. Чашките прибрах в хладилник за една нощ. Преди поднасяне украсих с резенчета банани и още малко от карамеления сос.

Получиха се много вкусни! 🙂

toffee banana

Advertisements

One thought on “Мини тортички с банани и карамел

  1. degustator каза:

    Много са вкусни тези бананови тортички, мисля че трябва да се сервират в тенджери, не в чашки 😉

    Like

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s