Пълнозърнести зеленчукови банички

вкусни пакетчета с пъстроцветна плънка 🙂

pylnozyrnesti_banichki

Много, ама много обичам пролетта! 🙂

Толкова ми харесва колко пъстро е всичко навън, че се опитвам да пренеса тези цветове и в храната, която приготвям. Баничките, които виждате на снимката, са нагледен пример 🙂 Самите те са много леко хапване – направих ги с пълнозърнести точени кори „БИТАС“, препечени на сач, и богата зеленчукова плънка. 

pylnoz.kori

Много ги харесвам, заради вкуса им, който прекрасно си отива с най-различни зеленчукови плънки, и особено със спанак, коприва и всякакви зеленолистни техни роднини. В тази рецепта обаче заложих на разнообразието и приготвих плънката от следната пъстроцветна какафония: лук, тиквичка, гъби, морков и царевица. А ето и рецептата! 🙂

Продукти

/достатъчни за около 18-20 банички/:

1 пакет Пълнозърнести точени кори „Битас“, препечени на сач

1 глава лук

200 грама гъби

1 голяма тиквичка

2 моркова

300 грама сладка царевица (аз използвах замразена) 

Соев сос на вкус

Кетчуп или доматено пюре и малко олио за намазване на баничките

Приготвяне:

Корите се оставят извън хладилника за поне час преди приготвянето на баничките – за да се отпуснат от стайната температура.

Зеленчуците се измиват и нарязват в следната строга последователност: лукът – на ситно, гъбите и тиквичките – на малки кубчета, а морковът – на пръчици. Загрява се 1 с.л олио в голям тиган, изсипва се лукът, долива се малко вода и се оставя да омекне под капак. Добавят се гъбите и тиквичките, разбърква се и се похлупва отново. Когато омекнат и те, се добавя царевицата. Сместа се оставя да се готви на слаб огън под капак за кратко. Последни се добавят пръчиците морков, плънката се овкусява със соев сос, разбърква се добре, долива се още малко вода при необходимост и се похлупва за не повече от 5-6 минути. Така морковите остават леко хрупкави. Плънката се дърпа от котлона и се преминава към завиване на баничките. Ура!

Разстиламе корите и ги накъсваме по сгъвките на горе-долу квадрати (корите са кръгли, така че някои парчета ще са с по 1 обла страна), които намазваме съвсем леко с олио. Слагаме по около супена лъжица от плънката в средата на всяко парче кора и завиваме на рулце, като загъваме краищата навътре. По желание може да се сложи и по около 1 ч.л кетчуп или доматено пюре върху плънката, преди да се завие баничката – за повече сочност.

Намазваме готовите банички със смес от малко олио и кетчуп, подреждаме в намаслена тава и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути до апетитен златист загар.

Вкусно, нали? 🙂

Ако рецептата Ви е допаднала и решите да я приготвите, ще се радвам да споделите как се е получила при Вас! 🙂 А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram

 

Реклами

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s