Лесна рецепта за разхлаждащо лятно изкушение 🙂
По обясними причини десертите без печене са ми любими през лятото.
Тази сладоледена торта приготвих наскоро и веднага се нареди сред обичаните от мен рецепти, които се приготвят за отрицателно време и изчезват за още по-отрицателно 🙂
Направих я с три вида сладолед на прах и вкусни какаови бисквитки. Ето и рецептата:
За форма с диаметър 22 см:
3 пакетчета сладолед на прах (аз използвах страчитела, ягода и ванилия) + прясно мляко за приготвянето им
200 гр ронливи какаови бисквитки
100 гр масло, разтопено
Приготвяне:
Отделят се 5-6 от бисквитките – ще ни трябват накрая за украса на тортата.
Останалата част от тях се смила в блендер и се смесва с разтопеното масло. Сместа се изсипва на дъното на форма, като се притиска леко с опакото на лъжица, за да се получи равен и гладък слой. Това ще е хрупкавата бисквитена основа на нашата сладоледена торта 🙂
Сладоледите се приготвят според указанията на опаковката и се изсипват последователно върху бисквитената основа. Комбинацията от вкусове, която аз използвах, беше свежа, но по желание можете да направите тортата и само с един вид сладолед – въпрос на вкус 🙂
Тортата се прибира във фризер за 2-3 часа. Измине ли 1 час от прибирането й, можете да я поръсите с едро натрошените отделени бисквитки и отново да я върнете на студено.
Съвет: Оставете тортата да се отпусне за 5 минути преди да я нарежете и поднесете. Ако искате ясно изразени сладоледени слоеве, приготвяйте сладоледите един по един и прибирайте тортата във фризера след като излеете всеки слой.
И ето – за малко повече от 2 часа можете да имате страхотна домашна сладоледена торта 🙂 Да ви е сладко!