Домашни мини бретцели

ом-ном-ном

 

DSC00032

Безгранична любов изпитвам към бретцелите!

Приготвяла съм ги неколкократно по различни рецепти – и с „варене“ на гевреците, и без, като определено при двата случая резултатът накрая е различен. 

При рецептите с „варене“  (или по-скоро кисненe във вряла вода, в която е разтворено прилично количество сода бикарбонат), след изпичане гевречетата се получават с онази чудна еластична коричка с вкус на солета. Изстинат ли обаче, се превръщат в тежка тестена маса със силен соден дъх и гумена текстура – никак приятни за хапване.

При рецептите без варене, вкусът е по-различен, но бретцелите си остават пухкави и мекички, дори и ако престоят малко повече.

Рецептата, която намирам за най-сполучлива, е от блога на Йоана. В линка дори ще откриете видео за оформянето на бретцелите 🙂

Аз направих половин доза,  oт която оформих 8 малки гевречета, но те толкова бухнаха при печенето (и дупките на повечето се скриха, както и ще видите от снимките 🙂 ), че според мен тестото може да се раздели дори на по-малки части – за 10-12 малки бретцела с диаметър около 4 см.

Продукти:

250 гр брашно

1/2 ч.л суха мая

125 мл прясно мляко, леко затоплено

1/2 ч.л захар

25 гр меко масло

1/4 ч.л сол

За отгоре:

50 мл прясно мляко

1 с.л сода бикарбонат

едра морска сол за поръсване

Приготвяне:

От брашното се прави кладенче, в което се изсипва топлото мляко, смесено с маята, солта и захарта и почти разтопеното масло. Омесва се меко и  еластично, нелепнещо тесто, като при нужда се добавя още брашно. Оставяме го да почине за 15-тина минути, а през останалото време си загряваме фурната на 180 градуса. Разделяме тестото на желания брой еднакви парчета. Оформяме бретцелите (виж видеото на Йоана в линка по-горе), нареждаме ги в тава върху хартия за печене и отново ги оставяме да починат, като междувременно си приготвяме сместа за намазване. Кипваме прясното мляко, добавяме към него супената лъжица сода, разбъркваме и дръпваме веднага от котлона. Получава се шупнала млечна пяна, с която бързо намазваме бретцелите. Поръсваме с морска сол и печем за около 15-20 минути до апетитен златист загар.

Черпя ви от моите 🙂

DSC00031

 

–The End–

Реклами

One thought on “Домашни мини бретцели

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s