Баници, хляб и солени печива

20-минутни соленки

Бързи соленки за 20 минути с царевично брашно и семена.
Рецепта за 20 минути: вкусни соленки с царевично брашно и семена

Краят на януари. Сесийно време. Барикадирала съм се вкъщи, заобиколена от купища хартия, учебници, записки и котка, която съчувствено ми прави компания, докато уча за поредния изпит.

Някъде между темите от конспекта у мен се прокрадва малка идея – да спретна едни соленки набързо. Какво пък толкова? Няма да ми отнеме кой знае колко от времето за учене! И като в транс се понасям към кухнята…

Истината е, че действително тези соленки се приготвят за 20 минути заедно с печенето. Получават се много хрупкави и вкусни и са идеални за похапване в офиса, за парти, или както в моя случай – за студенти по време на сесия (за да си спестите отскачането до кухнята през половин час 🙂 )

Рецептата видях в оригинал от тук, а това, което промених аз, беше количеството на бялото брашно, защото ми се стори недостатъчно. Прибавих и малко подправки и настърган кашкавал за разкош 🙂 Рецептата е следната:

Продукти:

1 ч.ч царевично брашно

1 ч.ч бяло брашно

1/2 ч.л сол

1 ч.л бакпулвер (равна)

1/4 ч.ч олио

1/2 ч.ч вода

30-40 грама кашкавал, настърган на възможно най-ситно ренде

Сушен риган

Семена за поръсване (аз сложих мак и сусам) 

Приготвяне:

Омесваме тесто от брашната, солта, бакпулвера, олиото, водата, кашкавала и няколко щипки сушен риган. Всъщност „месене“ е силно казано – тестото само се събира на топка при бъркане с лъжица. Върху набрашнен плот го разточваме на кора с дебелина около 1/2 сантиметър. Поръсваме със семената и отново минаваме с точилката отгоре, за да залепнат хубаво за тестото.

Преминаваме към частта с изрязването. Аз изрязах соленките с формичка, но значително по-бързият вариант е да си нарежете тестото с нож на правоъгълни бисквитки и директно да ги изпичате, без да се налага да разточвате отново изрезки.

solenki-3

Соленките се подреждат върху хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна до леко зачервяване.

И това е – следва да се хапнат с удоволствие 🙂

Ако приготвите тази рецепта, ще се радвам да споделите как се е получила :). А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook или ме последвайте в Instagram. 

solenki-chiniiki

Реклама

8 коментара към “20-минутни соленки”

  1. Уууууу нечовешките соленки не мога да повярвам колко бързо и лесно станаха а за вкус да не говорим страшни страшни

    Харесвам

    1. Здравей, Джиджи,
      радвам се, че рецептата ти е харесала и ти благодаря за коментара!
      Ще си призная, че и аз често ги приготвям, именно защото са забъркани и изпечени преди да се усетиш 🙂

      До нови вкусни срещи 🙂
      Диди

      Харесвам

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s