
Краят на януари. Сесийно време. Барикадирала съм се вкъщи, заобиколена от купища хартия, учебници, записки и котка, която съчувствено ми прави компания, докато уча за поредния изпит.
Някъде между темите от конспекта у мен се прокрадва малка идея – да спретна едни соленки набързо. Какво пък толкова? Няма да ми отнеме кой знае колко от времето за учене! И като в транс се понасям към кухнята…
Истината е, че действително тези соленки се приготвят за 20 минути заедно с печенето. Получават се много хрупкави и вкусни и са идеални за похапване в офиса, за парти, или както в моя случай – за студенти по време на сесия (за да си спестите отскачането до кухнята през половин час 🙂 )
Рецептата видях в оригинал от тук, а това, което промених аз, беше количеството на бялото брашно, защото ми се стори недостатъчно. Прибавих и малко подправки и настърган кашкавал за разкош 🙂 Рецептата е следната:
Продукти:
1 ч.ч царевично брашно
1 ч.ч бяло брашно
1/2 ч.л сол
1 ч.л бакпулвер (равна)
1/4 ч.ч олио
1/2 ч.ч вода
30-40 грама кашкавал, настърган на възможно най-ситно ренде
Сушен риган
Семена за поръсване (аз сложих мак и сусам)
Приготвяне:
Омесваме тесто от брашната, солта, бакпулвера, олиото, водата, кашкавала и няколко щипки сушен риган. Всъщност „месене“ е силно казано – тестото само се събира на топка при бъркане с лъжица. Върху набрашнен плот го разточваме на кора с дебелина около 1/2 сантиметър. Поръсваме със семената и отново минаваме с точилката отгоре, за да залепнат хубаво за тестото.
Преминаваме към частта с изрязването. Аз изрязах соленките с формичка, но значително по-бързият вариант е да си нарежете тестото с нож на правоъгълни бисквитки и директно да ги изпичате, без да се налага да разточвате отново изрезки.
Соленките се подреждат върху хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна до леко зачервяване.
И това е – следва да се хапнат с удоволствие 🙂
Ако приготвите тази рецепта, ще се радвам да споделите как се е получила :). А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook или ме последвайте в Instagram.
Бързо…лесно и вкусно
ХаресвамХаресвам
Благодаря за коментара! 🙂 Да Ви е сладко!
ХаресвамХаресвам
Невероятни са и ги приготвям за пореден път, а малката ги обожава!!!
ХаресвамХаресвам
Благодаря че споделихте! Много, много се радвам, че рецептата допада на Вас и детенцето Ви. ❤️ Да Ви е сладко! 😊
ХаресвамХаресвам
Уууууу нечовешките соленки не мога да повярвам колко бързо и лесно станаха а за вкус да не говорим страшни страшни
ХаресвамХаресвам
Здравей, Джиджи,
радвам се, че рецептата ти е харесала и ти благодаря за коментара!
Ще си призная, че и аз често ги приготвям, именно защото са забъркани и изпечени преди да се усетиш 🙂
До нови вкусни срещи 🙂
Диди
ХаресвамХаресвам