ефирна симфония от шоколад и божествен крем.

Мисля, че днес – в Деня на жената, е перфектният момент за официалната премиера на тази торта – изключително нежна и фина, като истинска дама 🙂 А и коя жена не обича шоколад?
Да си призная, за пръв път в своя тортен опит правих блат за торта без брашно. Вдъхови ме Ани Шакарян с тази своя рецепта. Е, получи се чудесно! Така приготвен, блатът е с наситен шоколадов вкус, изключително сочен и с текстура, по която трудно ще усетите липсата на брашно. Приготвих въздушен крем от любимата комбинация маскарпоне и бита сметана, който се съчета прекрасно с шоколадовата основа.
И така, ето и рецептата, с която можете да си приготвите и вие това нежно изкушение:
Продукти за блата:
100 гр масло
200 гр натурален шоколад (опитвала съм и с млечен, също се получава добре)
4 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
1/3 ч.ч захар (по оригиналната рецепта е кафява, но аз използвах бяла)
Ванилия
Щипка сол
Продукти за крема:
300 гр маскарпоне
200 мл течна сладкарска сметана
Пудра захар на вкус
Ванилов екстракт
Шоколадови стърготини за поръсване на тортата
Приготвяне:
Шоколадът се разтопява с маслото на водна баня и сместа се оставя да се охлади. Жълтъците се разбиват и се прибавят към охладената шоколадова смес с постоянно разбъркване до пълното им усвояване. Белтъците се разбиват на твърд сняг със захарта, солта и ванилията. Прибавят се на части към шоколадовата смес, като се бърка леко с шпатула, за да се запази обемът. Сместа се изсипва във форма за торта (моята е с диаметър 22 см), постлана с хартия за печене, и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15 мин. Проверете готовността на блата с дървена клечка – тя трябва да излезе почти суха (както пише и Ани, хубаво е блатът да остане леко влажен, за да е по-сочен).
За крема разбиваме маскарпонето с няколко супени лъжици пудра захар на вкус. Отделно разбиваме на твърд сняг сметаната и съединяваме смесите, бъркайки внимателно с шпатула, за да запазим обема на крема. Ароматизираме с ванилов екстракт.
Сглобяване на тортата:
Внимателно поставяме блата в тортен ринг. Аз не го напоих, защото се получи достатъчно сочен и така, но лъжица шоколадов ликьор би му вървяла чудесно 🙂 Отгоре изсипваме целия крем и заглаждаме. Прибираме тортата в хладилник за поне 5-6 часа, за да стегне. Преди сервиране поръсваме с шоколадови стърготини. Voilà! 🙂
Ако сладкишите и тортите с шоколад са ваша страст, в първата ми кулинарна електронна книжка „Уютни на вкус“ можете да откриете още изкусителни рецепти за такива. Поръчайте си я на този адрес.
А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook или ме последвайте в Instagram.
Това апетитно парченце е сервирано в красив английски порцелан Churchill, серия Тойл Блу от http://www.chiniiki.com.
Един коментар към “Маскарпоне торта без брашно”