интерпретация на една немска класика.

От няколко месеца имам ново предизвикателство в сладкото си хоби, а именно сладкиши без брашно.За човек като мен, който е свикнал да приготвя всевъзможни торти, кексчета и пайове все с тестени основи, това е едно изключително интересно начинание. Помните Маскарпоне тортата с божествено вкусния шоколадов блат, която ви споделих, нали? Е, след нея, това е вторият ми сладък експеримент без брашно, за който се осмелявам да ви разкажа 🙂
Казекухенът е немски чийзкейк, който се приготвя с основа от маслено тесто и пълнеж от подсладена извара. В моя случай пропуснах тестената основа, но десертът се получи чуден – нежен, лек и много апетитен 🙂
Приготвя се много лесно – от 2 яйца, 400 гр качествена обезсолена извара, 1 пак. пудинг ванилия от 40 гр, 1 ч.л ванилов екстракт, 2/3 ч.ч захар и 100 гр разтопено краве масло, които се объркват заедно до еднородна смес. Тя се изсипва в намаслена форма за торта с откопчаващи се стени и се пече на 170 градуса, докато сладкишът стегне и стане златист (при мен отне около 40-50 минути).
Кезекухенът се сервира охладен, поръсен с пудра захар и гарниран с любимо плодово сладко. Аз приготвих домашен малинов сос – имах замразени малини, които кипнах със захар на котлона и сгъстих със съвсем малко размито във вода нишесте.
Да ви е сладко! 🙂