Баници

Кашкавалени хапки

историята на  една чудно хрупкава закуска 🙂

pro-cam
Чиния: http://www.chiniiki.com

Събуждам се рано. Мисълта за нещо много хрупкаво и с кашкавалена коричка ме води директно към кухнята. Отварям хладилника и като по вече обиграна схема вадя пакет кори за баница, препечени на сач, 3 яйца, масло прясно и кисело мляко и започвам да творя нещо, което все по-ясно изкристализира в главата ми – малки банички с кашкавал, подправки и дъх на масло.

Както вече знаете, за всички баници и производни на тях, използвам винаги любимите ми Точени кори „Битас“, препечени на сач. Този път отново спазих традицията, като ги преобразих в нещо мнооого хрупкаво, подходящо за закуска, пикник, парти или просто така, когато ви се хапва нещо мега-гига-супер вкусно 🙂

Най-общо казано, тези вкусни кашкавалени хапки се приготвят в 2 стъпки – първо плънката, после навиването. Плънката е по-течна и служи по-скоро като лепило между корите, а главният герой помежду тях е настърганият кашкавал, който изкусително се топи от горещината на фурната. Ням-ням. И така, пристъпваме към рецептата:

Плънка: 

3 яйца + 2 с.л кисело мляко + 50 мл прясно мляко + щипка сол

Отделно: 60 гр разтопено масло, 200-250 грама настърган на ситно ренде кашкавал, чубрица и шарена сол

Процедурата по навиването е изобразена в стъпки по-долу, а веднага под снимката ще откриете и пояснения към всяка от стъпките:

kashkavalki-kolaj

  1. Всяка от трите кори в пакета се разрязва на три дълги ленти.
  2. Взимаме една от лентите, намазваме с масло по цялата дължина, след което намазваме и с плънка. Посипваме равномерно с настърган кашкавал и поръсваме с шарена сол и чубрица. Върху първата лента поставяме втора, повтаряме същата последователност – масло, плънка, кашкавал и подправки и отгоре слагаме трета лента, която мажем само с масло и плънка.
  3. Получената купчинка от ленти обръщаме ветикално (както е на снимката) и започваме да завиваме на руло отдолу нагоре. Накрая трябва да се получи пакетче с приблизителни размери 9х13 см.
  4. Режем пакетчето на напречни филийки с дебелина около 2 см.
  5. Подреждаме ги изправени в тава, застлана с хартия за печене. Можете да ги оставите с естествената им леко елипсовидна форма или да ги сгънете по средата, подобно на част от моите на снимката.

Кашкавалените банички мажем отгоре с остатъка от маслото и плънката и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до апетитен загар (за около 30 минути).

И така, да пристъпим към най-важния въпрос – а ти закуси ли тази сутрин? Ако още не си, прочети началото на тази публикация и последвай моя пример 🙂

Ако ги приготвите, похвалете ми се със снимки. Ще се радвам!

А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук и ме последвайте в Instagram.

dav

 

 

Реклама

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s