Пролетна вариация на една рецепта от бабиния тефтер 🙂

Пролетта ми донесе ударна доза вдъхновение за нови подвизи край печката и ето ме отново! 🙂 Запретнала ръкави, бързам да ви споделя какви лимоново-макови истории забърках. Както подсказва и подзаглавието, източникът на рецептата е тефтерът на баба, който и до ден днешен отварям с любопитство, присъщо за сандъче със съкровище.
Искаше ми се да разнообразя оригиналната рецепта с нещо свежо и пролетно, затова добавих лимонови корички към тестото, а глазурата, вместо какаова по рецепта, замених с такава от заквасена сметана и крема сирене. Получи се лек и нежен десерт, в който вкусът на маковите семенца прекрасно се съчетава с финия лимонов аромат. Ето как можете да си го приготвите и Вие:
Продукти:
За блата:
2 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. захар
2-3 с.л. макови семенца
4 с.л. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
прясно настъргана кора от 1 малък лимон
За глазурата:
200 грама заквасена сметана
200 грама натурално крема сирене
Пудра захар на вкус
Приготвяне:
Продуктите за блата се смесват до хомогенност. Тестото се изсипва във форма за торта с падащи стени (моята е с диаметър 20 см), покрита с хартия за печене, и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна до суха клечка. При мен печенето отне около 25-30 минути. Блатът се оставя да изстине.
За крема се смесват заквасената сметана и крема сиренето. Подслажда се с пудра захар на вкус. Охладеният напълно блат се покрива с глазурата.
Украсата е по желание – може да посипете сладкиша с прясно настъргана лимонова кора, с мак или друго. Аз отделих малка част от крема, която оцветих с жълта и оранжева сладкарска боя, и направих няколко цветни завъртулки 🙂
Опитайте и Вие!
Ако рецептата Ви е допаднала и решите да я приготвите, ще се радвам да споделите как се е получила при Вас! 🙂 А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“ или харесайте страницата ми във Фейсбук.
Един коментар към “Лимонов сладкиш с мак”