Божествени рулца с вкус на Сицилия 🖤
Ако има един десерт, чийто вкус се е запечатал на небцето ми още от пътешествието ми до Италия преди време, това със сигурност са канолите: разкошни рулца от маслено тесто, пълни с плътен крем с наситено млечен вкус. Просто божествени! По начало възникнали в Сицилия, днес могат да бъдат опитани из цяла Италия – в пекарните из малките улички и в джелатериите, където има тяхна разновидност с пълнеж от сладолед. Още от момента, в който ги вкусих във Флоренция, си обещах да ги приготвя. Е, за радост на Динко и всички други мои верни дегустатори, моментът настъпи 🙂
Тестото за каноли е съвсем обикновено маслено тесто. По-интересна подробност, може би, е, че съдържа вино. Това не ме учуди, знаейки за любовта на италианците към използването на вино в сосове за паста или в печива (хвърли едно око на моите тарали, ако ти е интересно 😉 ), че и в известното им тирамису.
Друго любопитно е, че черупките за каноли се пържат – нещо, което с моето „набито“ небце не успях да установя от каноления ми опит в Италия. За целта се използват специални метални тръбички за каноли, около които се навива тестото.
Ако съм успяла да Ви запаля и имате желание да ги приготвите и Вие, то трябва да се заредите с търпение – това няма да е от най-бързите за приготвяне рецепти (при мен само пърженето на черупките отне повече от час), но резултатът си заслужава! 🙂
Пристъпваме към рецептата.
/Адаптирана от тук/:
Продукти:
За черупките:
2 ч.ч. брашно
1 с.л. захар
1/4 ч.л. сол
3 с.л. студено масло, нарязано на малки парченца
1 яйце, разделено на белтък и жълтък
1/2 ч.ч. бяло вино
Олио за пържене
За крема:
250 гр маскарпоне
200 гр рикота
пудра захар на вкус
ванилия
Приготвяне:
Брашното се смесва със захарта и солта и се претрива с парченцата масло, докато се получат трохи. Прибавя се жълтъка и бялото вино и тестото се събира на топка, като съвсем леко се премесва. Оставя се в хладилник за 20-30 минути, за да стегне леко. Разточва се на възможно най-тънка кора (3-4 мм), от която с чаша се изрязват кръгове с диаметър около 5 см. Всяко кръгче се навива около цилиндрична формичка за каноли, като краищата се залепват един за друг с малко разбит белтък.
Олиото се загрява в дълбок съд. Формичките се пускат в загрятото олио и черупките се пържат до златисто. Отцеждат се върху салфетка, оставят се да изстинат и формичките внимателно се изваждат, за да навиете около тях останалите кръгчета тесто. Процедурата се повтаря до изчерпване на тестото.
Маскарпонето и рикотата се смесват с ванилия и пудра захар на вкус. Изстиналите черупки се пълнят с крема с помощта на пош и преди поднасяне се поръсват с пудра захар. Buon appetito! 🙂
За да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, последвайте ме в Instagram, и харесайте страницата ми във Фейсбук.
Ако блога и рецептите ми Ви харесват, може би ще Ви е интересно да видите и първата ми книга с рецепти “Уютни на вкус”. Поръчайте си я в електронен формат тук: https://payhip.com/b/9kjp.
2 коментара към “Домашни каноли”