Домашни каноли

Божествени рулца с вкус на Сицилия 🖤

cannoli-label

Ако има един десерт, чийто вкус се е запечатал на небцето ми още от пътешествието ми до Италия преди време, това със сигурност са канолите: разкошни рулца от маслено тесто, пълни с плътен крем с наситено млечен вкус. Просто божествени! По начало възникнали в Сицилия, днес могат да бъдат опитани из цяла Италия – в пекарните из малките улички и в джелатериите, където има тяхна разновидност с пълнеж от сладолед. Още от момента, в който ги вкусих във Флоренция, си обещах да ги приготвя. Е, за радост на Динко и всички други мои верни дегустатори, моментът настъпи 🙂 

Тестото за каноли е съвсем обикновено маслено тесто. По-интересна подробност, може би, е, че съдържа вино. Това не ме учуди, знаейки за любовта на италианците към използването на вино в сосове за паста или в печива (хвърли едно око на моите тарали, ако ти е интересно 😉 ), че и в известното им тирамису.

Друго любопитно е, че черупките за каноли се пържат – нещо, което с моето „набито“ небце не успях да установя от каноления ми опит в Италия. За целта се използват специални метални тръбички за каноли, около които се навива тестото.

Ако съм успяла да Ви запаля и имате желание да ги приготвите и Вие, то трябва да се заредите с търпение – това няма да е от най-бързите за приготвяне рецепти (при мен само пърженето на черупките отне повече от час), но резултатът си заслужава! 🙂

Пристъпваме към рецептата.

/Адаптирана от тук/:

Продукти: 

За черупките:

2 ч.ч. брашно

1 с.л. захар

1/4 ч.л. сол

3 с.л. студено масло, нарязано на малки парченца

1 яйце, разделено на белтък и жълтък

1/2 ч.ч. бяло вино

Олио за пържене

 

За крема:

250 гр маскарпоне

200 гр рикота

пудра захар на вкус

ванилия

Приготвяне:

Брашното се смесва със захарта и солта и се претрива с парченцата масло, докато се получат трохи. Прибавя се жълтъка и бялото вино и тестото се събира на топка, като съвсем леко се премесва. Оставя се в хладилник за 20-30 минути, за да стегне леко. Разточва се на възможно най-тънка кора (3-4 мм), от която с чаша се изрязват кръгове с диаметър около 5 см. Всяко кръгче се навива около цилиндрична формичка за каноли, като краищата се залепват един за друг с малко разбит белтък.

Олиото се загрява в дълбок съд. Формичките се пускат в загрятото олио и черупките се пържат до златисто. Отцеждат се върху салфетка, оставят се да изстинат и формичките внимателно се изваждат, за да навиете около тях останалите кръгчета тесто. Процедурата се повтаря до изчерпване на тестото.

Маскарпонето и рикотата се смесват с ванилия и пудра захар на вкус. Изстиналите черупки се пълнят с крема с помощта на пош и преди поднасяне се поръсват с пудра захар. Buon appetito! 🙂

Ако рецептата Ви е допаднала и решите да я приготвите, ще се радвам да споделите как се е получила при Вас! А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“ или харесайте страницата ми във Фейсбук.

cannoli-square

 

 

 

 

 

 

 

 

Реклами

2 thoughts on “Домашни каноли

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s