Оставям рецептата за таз’ лятна разкошотия тук…и отивам на лов за залези 🙂
Вече почти официално е лято – дълги дни, много слънце, много дъжд (в Столицата повече от нормалното напоследък! Срамота!), мирис на окосена трева, лимони и прясна мента. Идилия 🖤 . Също като тортата, за която ще ви разкажа ей-сегичка.
Да сътворя „Колибри“ ме вдъхнови Джейми Оливър с поредицата си Jamie’s Comfort Food. Ако досега сме свикнали впечатляващото в една торта да е пълнежът или украсата, то тук главната роля е отредена на блатовете, които са с наситен вкус на банани, ананас и канела. Да ви кажа честно, аз бих си хапвала и само тях – прекрасни са 🙂 В тортения си опит досега не познавам друга толкова изразено лятна рецепта, затова горещо ви препоръчвам да си приготвите тази, ако обичате плодовите вкусове или ако имате летен рожденик в семейството. И в двата случая радостта ще е голяма!
Необходими продукти:
/адаптирани от оригиналната рецепта на Jamie/: – аз направих 1/2 доза от блатовете за форма с диаметър 20 см.
За блатовете:
1 голям банан
200 гр ананас на шайби (от консерва, добре изцеден от сока)
1 яйце
125 мл слънчогледово олио
175 гр бяло брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела
120 гр кристална захар
ванилия
За крема:
150 гр меко масло
200 гр натурално крема сирене
~200 грама пудра захар (ако сте фенове на сладкото, може и повече)
Приготвяне:
Бананът се намачква с вилица до получаване на пюре. Ананасът се нарязва на много ситни кубчета. Плодовете се смесват в купа заедно с яйцето, захарта и олиото и се разбъркват добре. Останалите сухи съставки се смесват отделно и се прибавят на части към мократа смес с внимателно разбъркване. Тестото се изсипва в постлана с хартия за печене форма за торта и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка (около 35-40 минути). Аз изпекох един цял блат, който разрязах на две (добре изстинал!), но ако прецените, можете да направите и два отделни.
За крема маслото се разбива с пудрата захар до пухкавост. Прибавя се крема сиренето на стайна температура и всичко се разбърква внимателно с шпатула.
Тортата се сглобява по стандартния начин (блат, крем, блат, крем), като може да се измаже с крем и отстрани или да се остави „гола“. Украсата е по желание – в моя случай е домашен орехов крокан. Настъргана кора от лайм също би отивала
Това е. Слагайте престилките и си пригответе тази лесна торта 🙂 А междувременно аз ще ви почерпя с парче от моята:
P.S.: Върви прекрасно с чаша домашна лимонада. Вкусни летни дни!
Ако рецептата Ви е допаднала и решите да я приготвите, ще се радвам да споделите как се е получила при Вас! 🙂 А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“ или харесайте страницата ми във Фейсбук.