Домашни понички без пържене


donuts-label

Дървена дъска: Лимитирана серия „Пъзел Глезан“ от http://www.parketmilanov.com

„Welcome to Didkin Donuts!“ – такава табела сигурно щяхте да видите, ако имах магазинче за понички 😀 А вие обичате ли понички? Ако да, продължавайте да четете, защото ще ви разкажа как да си приготвите като моите – без пържене и с мнооого вкусна захарно-маслена глазура. 

Рецептата е лесна, изисква минимум умения за месене, а ако имате миксер с куки за тесто, бихте могли и въобще да не си цапате ръцете 🙂 Самите понички пък се получават мекички и пухкави, като купешките, с тази разлика, че са с драстично намалено количество мазнина. Предизвикват и широки усмивки у заобикалящите Ви индивиди + ентусиазирани възгласи „Пооооничкиииии!“. Така че, ако искате да (си) подарите малко вкусно щастие, споделям и рецептата, адаптирана от тук:

Необходими продукти: 

За тестото:

1/2 ч.ч. + 2 с.л. леко затоплено прясно мляко

2 ч.л. ябълков оцет

1 ч.л. суха мая

40 гр масло, разтопено

1/2 ч.ч. захар

1 яйце

Ванилова есенция

2 – 2 1/2 ч.ч. брашно (добавяйте на части – може да Ви стигне по-малко, може и да се наложи да добавите още за доомесване)

За глазурата:

50 мл прясно мляко

250 гр пудра захар

2 с.л. меко масло

По желание: сладкарски бои за оцветяване на глазурата

За украса: 

Разтопен шоколад

Различни захарни или шоколадови поръски – перли, конфети, пеперуди, шоко топчета

Начин на приготвяне:

Прясното мляко се смесва с оцета и се оставя да престои за 10 минути, докато се пресече. Така се получава т.нар. бътърмилк, който вероятно срещате често в рецепти, ако четете презокеански кулинарни блогове или книги. В готовия бътърмилк се добавя маята, яйцето, захарта, разтопеното масло и ваниловата есенция. Брашното се изсипва към сместа на части, като се меси на ръка или в миксер с куки до получаването на мекичко и еластично тесто.

Готовото тесто се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си, след което се разточва на кора с дебелина около 1,5 см. Аз опитах и с по-тънка, и с по-дебела кора – разликата е, че при по-дебелата, поничките толкова се надуват, че дупката им практически изчезва. Затова, ако предпочитате такива без дупка, които после можете да напълните, разточете си по-дебела кора.

С помощта на чаша и по-малък ринг се изрязват понички с дупка, които се поставят върху хартия за печене и се пекат на 200 градуса до лек загар. Веснага след изваждане от фурната се намазват с масло.

Глазурата се приготвя, като прясното мляко, захарта и маслото се разбиват с миксер до гладка консистенция. По желание може да я оцветите в различни цветове със сладкарски боички.

Готовите и изстинали понички се топват в глазурата и се украсяват по желание.

Добър апетит! 🙂

donuts-label2

Advertisements

One thought on “Домашни понички без пържене

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s