Мохито кейк за 20 минути

mojito-cake3-label

Нещо като торта, нещо като чийзкейк, нещо като парфе… Този сладкиш няма точна категория, в която да попада, но пък си има нещо друго: прекрасен, свеж, лек, летен вкус. Като мохито!

Така че ако сте настроени ваканционно, предстои Ви почивка или тъкмо сте се върнали от такава и давате мило и драго да се озовете пак на брега на морето поне за мъничко, пригответе си тази рецепта. Нямам сведения да придава телепортационни способности (моят кейк е все още в хладилника и не ме е отвел на плажа), но опитате ли го веднъж, ще се пренесете на най-лятното място на света. С най-хубавото мохито, най-слънчевите хора, най-сладкото безвремие и… о, взимам си още една хапка. 🙂

И понеже e summertime, and the livin’ is easy, и тази рецепта е от easy-категорията. На мен ми отне точно 20 минути подготовка. Не се пече, не Ви е нужна фурна и котлон, а само сръчни ръчички и малко съдове. Плюс търпение, с което да се заредите, докато тортата отлежава в хладилника и стяга.

Ако сте готови, преминаваме към същината 🙂

Необходими продукти: 

200 гр пълнозърнести обикновени бисквити

100 гр масло, разтопено

400 гр заквасена сметана

125 гр натурално крема сирене

1 лайм – 1/2 за крема и 1/2 за украса 

100-150 гр пудра захар (в зависимост от това колко сладко обичате)

Ромова есенция или 1 капачка истински ром

4-5 листа прясна мента

1 пакетче захар с аромат на ром (8 гр)

1 пакетче желатин (10 гр)

Начин на приготвяне:

Бисквитите натрошавате в блендер или като мен – на ръка. Не трябва да стават на брашно. Хубаво е да има и по-едри парчета, за да е по-хрупкава основата. Смесват се с разтопеното масло и 1 капачка ром или няколко капки ромова есенция. Маслено-бисквитените трохи се поставят на дъното на форма със свалящи се стени (в моя случай с диаметър 20 см), заравняват се с лъжица и се притискат леко.

Заквасената сметана се смесва с крема сиренето, захарта с аромат на ром, кората и сокът от половината лайм, нарязаните на ситно листенца мента и пудра захар на вкус. Желатинът се смесва с 6 с.л. вода, оставя се да набъбне и се разтопява в микровълнова на къси интервали и слаба мощност. Разтопеният желатин се добавя на тънка струйка към крема с непрекъснато бъркане.

Кремът се изсипва върху бисквитената основа и кейкът се прибира в хладилник да стегне.

mojito-cake-1-label

Чиния: „Комета“ от http://www.chiniiki.com

Това е. Опитайте – лесно е! 🙂 И парченцата изчезват бързо 🙂

Ако решите да приготвите Мохито кейка и Вие, ще се радвам да споделите резултата с мен. А за да научавате първи най-новите рецепти тук, абонирайте се за моя блог от червения бутон „Последвай Cherry Bakery“ или харесайте страницата ми във Фейсбук.

mojito-cake-slice-label

P.S.: Благодаря на екипа на Dr. Oetker, от които съвсем наскоро получих изненада – пълният им асортимент от продукти за сладкарство, декорация и консервиране. Няколко от тях вече намериха приложение в тази рецепта 🙂

Advertisements

One thought on “Мохито кейк за 20 минути

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s