Баници, хляб и солени печива

Пай бао – разкошен азиатски хляб

pai-bao-2

Нежна,  пухкава и леко сладка сърцевина под красива златиста коричка – не знам дали „разкошен“ е достатъчно определение за този извънземно вкусен хляб, но вярвам, че опитате ли го веднъж, ще Ви спечели с чара си 🙂

Ако китайското наименование не Ви е стреснало досега и сте продължили да четете, поздравления – Вие сте един истински безстрашен кулинар! 🙂 И с право – в рецептата няма нищо сложно. Нека Ви разкажа малко повече за нея.

Хлябът Пай бао е традиционно печиво за азиатските пекарни. Известен е още под наименованията хонконгски пай бао, азиатски сладък хляб и млечен хляб „Хокайдо“. На вид и вкус няма да Ви изненада драстично –  прилича на нашите кифлички, но причината да споделя рецептата с Вас е нещо много любопитно в процеса на приготвяне, което помага на хляба да задържи влагата си, оставайки мек и пухкав дори няколко дни след изпичането. Аз самата попаднах на тази техника за пръв път и смятам, че ще бъде полезна и за любителите пекари сред Вас 🙂

Част от техниката на приготвяне на пай бао е забъркването на tangzhong – кипнала смес от вода и брашно, която поради незнанието на Google Translator, тук ще наречем „стартер“. Ако някой от Вас е наясно с точния превод, ще съм много щастлива и благодарна да го сподели в коментарите 🙂 Останалото от рецептата е класика – брашно, прясно мляко, яйца, масло, любов и настроение, защото хлябът винаги разбира, ако не сме достатъчно радостни. Затова слагайте усмивките, престилките и превключете на режим „хлебопечене“ – в момента, в който усетите първите наченки аромат на запечена коричка от фурната, ще разберете, че си е струвало. Рецептата идва!

Необходими продукти: 

/адаптирани от тук за хляб, изпечен във форма 30х11х8 см /

За стартера (tangzhong):

1 с.л. брашно

1/2 ч.ч. вода

За тестото: 

2,5 ч.ч. брашно  + още около 1 чаша за доомесване

1/2 ч.ч. прясно мляко

4 пълни с.л. захар

1/2 ч.л. сол

1/2 пакетче суха мая

1 яйце

50 гр меко масло

Отделно:

1 яйце за намазване на хляба преди печене

 

Начин на приготвяне:

Водата и брашното за стартера се смесват добре до получаването на хомогенна течност без бучки, която се загрява на слаб котлон, докато започне да къкри. Разбърква се често. Когато се сгъсти и бъркалката в нея започне да оставя следи, стартерът се дърпа от котлона.

В дълбока купа се смесват брашното, захарта и солта, като се прави кладенче в средата. Млякото се затопля леко и се смесва с маята. Изсипва се в кладенчето заедно с яйцето и стартера, и тестото започва да се меси с миксер с куки за тесто или на ръка. Когато се събере на топка, се прибавя маслото и се доизмесва с още брашно. Трябва да се получи еластично и съвсем леко лепкаво. Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си.

Втасалото тесто се разделя на 6 еднакви топчета. Всяко от тях се разточва на кора в овална форма с дебелина малко повече от 1/2 см и от всяка се оформя рулце по следния начин:

preparation

 

Подредените във формата рулца се оставят да втасат, докато удвоят обема си, намазват се с разбито яйце и се пекат в предварително загрята на 170 градуса фурна до златисто (за около 30 минути).

Готовото хлебче пай бао е чудесно за закуска, поднесено с масло, домашен конфитюр или други сладки и солени добавки по Ваш вкус. А ако Ви остане известно количество от хляба (в което се съмнявам!), увийте го в свежо фолио или в хартиен плик – на следващия ден е също толкова вкусен и мекичък. Изпробвано!

Ако обичате печива, създаващи уют, може би ще харесате и първата ми електронна книга „Уютни на вкус“. Вътре съм събрала 13 рецепти, коя от коя по-апетитни! 🙂 Поръчайте я на този адрес. 🙂

А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram.    

pai-bao-served2
Чиния: серия Тойл блу на Churchill England от http://www.chiniiki.com

До скоро! 🙂

 

3 коментара към “Пай бао – разкошен азиатски хляб”

  1. В същност забравих две имена.:)
    Ся се сетих за water roux, което е по-известно на запад и е комбинация от англ и фр дума.
    Означава запържена вода.
    Търсенията с всички тези наименования са полезни.

    Харесвам

  2. Здравей Cherry Bakery!
    Аз съм само един Трол.
    Методът е интересен и се използва и от френските пекари, но те не говорят за тез неща.
    Става известен с една китайска кулинарна книга „65° доктор по хляба“ на Ивон Чен.
    Имената, които аз познавам са Тан Джун/ тангжонг (tangzhong)/Thangzhong/Yudane/ едно забравих.
    Основното в метода е, че смес брашно с вода 1:5 се загрява до 65° С. Нека обърна внимание, че от 60 до 65 градуса почват да коагулират повечето белтъци.
    А и точно така се приготвя много добро лепило за хартия и в частност тапети.

    Харесвам

Оставете коментар....