Крушов щрудел

shtrudel-2-label

Най обичам щрудел, щрудел с круши
Крушов, крушов щрудел насън.
(И наяве!)
Йеее!

Така би звучала днешната рецепта, ако трябваше да я възпея. Защото е почти толкова лесна за изпълнение, колкото и да си изтананикаш някоя отдавна любима мелодия 🙂

За да си направите и вие този мелодично вкусен домашен щрудел, ще ви трябват хубави точени кори, ароматни круши, малко масло, канела, нишесте и захар. С точно толкова на брой съставки ще си спретнете такъв есенен десерт, че е крайно вероятно съседите да ви дойдат на гости, веднъж усетили аромата му, носещ се от фурната.

А ето и как се прави:

Необходими продукти:

1 пакет точени кори, препечени на сач – аз използвам „БИТАС“

600 гр обелени и почистени от семките круши

100 гр захар + още около 1 с.л. за поръсване на щрудела

50 гр масло

1 каф. лъжичка канела

1 с.л. натурално нишесте

Начин на приготвяне:

Обелените и почистени круши се нарязват на кубчета. Посипват се със захарта, канелата и 150 мл вода и се кипват на котлон до съвсем леко омекване. Не бива да се разкашкат! Нишестето се размива в 3-4 супени лъжици от течността в съда, след което се изсипва на тънка струйка към крушите с непрекъснато бъркане.  Трябва да се получи смес с гъстота на по-течно сладко. Опитайте на вкус и при нужда добавете още малко захар.

Плънката за щрудела Ви е готова! Оставете я да се охлади леко.

Разтопете маслото. Отделете малка част от соса на крушовата плънка в друг съд. Трябва да ви стигне, за да намажете фино с него трите кори и готовия щрудел. Вземете първата кора, намажете я с масло, след което и със соса от плънката. Сложете втората кора отгоре и повторете същата последователност – масло, течност от плънката. Третата кора намажете отново с масло и с крушовия сос, след което разпределете цялата приготвена плънка в редичка в единия й край. Оформете руло, завивайки навътре краищата, за да не изтече пълнежът.

Готовото руло намажете с остатъка от крушовия сос, поръсете с кристална захар и изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна до апетитен златист загар. Все пак е есен – златните нюанси са актуални и в десертите 🙂

Ако рецептата Ви е допаднала и решите да я приготвите, ще се радвам да споделите как се е получила при Вас! 🙂 А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“ или харесайте страницата ми във Facebook.

 

Advertisements

2 thoughts on “Крушов щрудел

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s