❝
Най обичам щрудел, щрудел с круши
Крушов, крушов щрудел насън.
(И наяве!)
Йеее!
❞
Така би звучала днешната рецепта, ако трябваше да я възпея. Защото е почти толкова лесна за изпълнение, колкото и да си изтананикаш някоя отдавна любима мелодия 🙂
За да си направите и вие този мелодично вкусен домашен щрудел, ще ви трябват хубави точени кори, ароматни круши, малко масло, канела, нишесте и захар. С точно толкова на брой съставки ще си спретнете такъв есенен десерт, че е крайно вероятно съседите да ви дойдат на гости, веднъж усетили аромата му, носещ се от фурната.
А ето и как се прави:
Необходими продукти:
1 пакет точени кори, препечени на сач – аз използвам „БИТАС“
600 гр обелени и почистени от семките круши
100 гр захар + още около 1 с.л. за поръсване на щрудела
50 гр масло
1 каф. лъжичка канела
1 с.л. натурално нишесте
Начин на приготвяне:
Обелените и почистени круши се нарязват на кубчета. Посипват се със захарта, канелата и 150 мл вода и се кипват на котлон до съвсем леко омекване. Не бива да се разкашкат! Нишестето се размива в 3-4 супени лъжици от течността в съда, след което се изсипва на тънка струйка към крушите с непрекъснато бъркане. Трябва да се получи смес с гъстота на по-течно сладко. Опитайте на вкус и при нужда добавете още малко захар.
Плънката за щрудела Ви е готова! Оставете я да се охлади леко.
Разтопете маслото. Отделете малка част от соса на крушовата плънка в друг съд. Трябва да ви стигне, за да намажете фино с него трите кори и готовия щрудел. Вземете първата кора, намажете я с масло, след което и със соса от плънката. Сложете втората кора отгоре и повторете същата последователност – масло, течност от плънката. Третата кора намажете отново с масло и с крушовия сос, след което разпределете цялата приготвена плънка в редичка в единия й край. Оформете руло, завивайки навътре краищата, за да не изтече пълнежът.
Готовото руло намажете с остатъка от крушовия сос, поръсете с кристална захар и изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна до апетитен златист загар. Все пак е есен – златните нюанси са актуални и в десертите 🙂
👉 В случай че рецептата Ви е допаднала и решите да я приготвите, ще се радвам да споделите как се е получила при Вас! 🙂
👉 Ако не сте опитвали от истинските точени кори на “Битас”, можете да си поръчате от тях с директна доставка. Всички подробности и формата за поръчка са на сайта им ТУК.
А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook или ме последвайте в Instagram.
2 thoughts on “Крушов щрудел”