
Олеле, олеле, олеле! Ако знаеш колко вкусни следващи редове те чакат!
Преди да продължиш да четеш, препоръчвам:
- силна концентрация;
- проверка дали имаш налични тиква, течна сметана, яйца и захар;
- ако имаш: продължи към рецептата;
- ако нямаш: тичай до магазина, защото вероятността да изпиташ неистово желание да опиташ този десерт е ммммного висока!
И така, след като вече те предупредих, можем да пристъпим към същината 🙂
Крем брюле в тиква е есенният Десерт на десертите! Има си от всичко – сладостта на сезонен плод, прелестно нежна кремообразна сърцевина и хрупкав карамелен финал. Абсолютното блаженство е да го хапнеш с любим човек в мързелив неделен следобед!
Така че, в случай че си падате по изтънчения френски крем с карамелена коричка, по печена тиква или и по двете, това е Вашата рецепта. Още по-хубавото е, че е доста опростена – няма да се налага да печете на водна баня, както при стандартната рецепта за брюле. Тук кремът се излива директно в тиквата, пече се в нея и се получава гладък и плътен, също като оригинала. Красота! Приготвя се така:
Необходими продукти:
/достатъчни за порция за двама. Ако искате да направите десерта за повече хора, удвоете или утроете продуктите за крема в зависимост от големината на тиквата/
1 малка тиква (моята беше с диаметър 15 см и тежеше 900 грама)
200 гр течна животинска сметана (30% или повече масленост)
3 жълтъка
100 гр захар + още 3 супени лъжици за поръсване на тиквата и за карамелизиране на крема
по желание: пръчка канела и ванилия на вкус
Начин на приготвяне:
Капачето на тиквата се отрязва. С помощта на лъжица се издълбават семките, докато се получи тиквена „купичка“. Издълбаната тиква се поръсва с 1 с.л. захар равномерно по дъното и стените и се запича за 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като минат 30-те минути, тиквата трябва да е полуготова – да е леко омекнала, но не напълно сготвена. Извадете я от фурната и я оставете да изстине за кратко, докато можете спокойно да задържите ръката си върху кората.
Смесете сметаната, жълтъците и захарта и загрейте сместа на най-слабата степен на котлона, колкото да се разтвори захарта. Ако искате по-ароматен крем, тук е моментът да сложите вътре пръчката канела и ванилията, за да си пуснат ароматите. След като захарта е напълно разтворена, изключете котлона.
Изсипете сместа за крема (без пръчката канела) в тиквата и я върнете във фурната за още час на 170 градуса. Проверявайте периодично – готовият крем трябва да се клати, но да е стабилен, без да се разтича.
Преди поднасяне посипете повърхността на крема с 1-2 с.л. кристална захар. Карамелизирайте я с домакинска горелка или ако не разполагате с такава, внимателно нагрейте опакото на лъжица върху пламъка на свещ или запалка и го приближавайте към захарта. От високата температура на метала тя ще се карамелизира.
Това е всичко! Грабвайте лъжиците, другарчето и се поглезете с този божествен есенен десерт.
Ако Ви е интересно да опитате и други мои рецепти със сезонни продукти, препоръчвам Медено-ябълкова есенна торта, Тирамису с карамелизирани круши и Крушов щрудел.
А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook или ме последвайте в Instagram.
До скоро!
Един коментар към “Крем брюле в тиква /за двама/”