Сладкиши

Крем брюле в тиква /за двама/

pumpkin-brulee2
Чиния: серия „Брук Блу“ на Churchill England от www.chiniiki.com

Олеле, олеле, олеле! Ако знаеш колко вкусни следващи редове те чакат!

Преди да продължиш да четеш, препоръчвам:

  • силна концентрация;
  • проверка дали имаш налични тиква, течна сметана, яйца и захар;
  • ако имаш: продължи към рецептата;
  • ако нямаш: тичай до магазина, защото вероятността да изпиташ неистово желание да опиташ този десерт е ммммного висока!

И така, след като вече те предупредих, можем да пристъпим към същината 🙂

Крем брюле в тиква е есенният Десерт на десертите! Има си от всичко – сладостта на сезонен плод, прелестно нежна кремообразна сърцевина и хрупкав карамелен финал. Абсолютното блаженство е да го хапнеш с любим човек в мързелив неделен следобед!

Така че, в случай че си падате по изтънчения френски крем с карамелена коричка, по печена тиква или и по двете, това е Вашата рецепта. Още по-хубавото е, че е доста опростена – няма да се налага да печете на водна баня, както при стандартната рецепта за брюле. Тук кремът се излива директно в тиквата, пече се в нея и се получава гладък и плътен, също като оригинала. Красота! Приготвя се така:

Необходими продукти:

/достатъчни за порция за двама. Ако искате да направите десерта за повече хора, удвоете или утроете продуктите за крема в зависимост от големината на тиквата/

1 малка тиква (моята беше с диаметър 15 см и тежеше 900 грама)

200 гр течна животинска сметана (30% или повече масленост)

3 жълтъка

100 гр захар + още 3 супени лъжици за поръсване на тиквата и за карамелизиране на крема

по желание: пръчка канела и ванилия на вкус

Начин на приготвяне: 

Капачето на тиквата се отрязва. С помощта на лъжица се издълбават семките, докато се получи тиквена „купичка“. Издълбаната тиква се поръсва с 1 с.л. захар равномерно по дъното и стените и се запича за 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като минат 30-те минути, тиквата трябва да е полуготова – да е леко омекнала, но не напълно сготвена. Извадете я от фурната и я оставете да изстине за кратко, докато можете спокойно да задържите ръката си върху кората.

Смесете сметаната, жълтъците и захарта и загрейте сместа на най-слабата степен на котлона, колкото да се разтвори захарта. Ако искате по-ароматен крем, тук е моментът да сложите вътре пръчката канела и ванилията, за да си пуснат ароматите. След като захарта е напълно разтворена, изключете котлона.

Изсипете сместа за крема (без пръчката канела) в тиквата и я върнете във фурната за още час на 170 градуса. Проверявайте периодично – готовият крем трябва да се клати, но да е стабилен, без да се разтича.

Преди поднасяне посипете повърхността на крема с 1-2 с.л. кристална захар. Карамелизирайте я с домакинска горелка или ако не разполагате с такава, внимателно нагрейте опакото на лъжица върху пламъка на свещ или запалка и го приближавайте към захарта. От високата температура на метала тя ще се карамелизира.

Това е всичко! Грабвайте лъжиците, другарчето и се поглезете с този божествен есенен десерт.

Ако Ви е интересно да опитате и други мои рецепти със сезонни продукти, препоръчвам Медено-ябълкова есенна торта, Тирамису с карамелизирани круши и Крушов щрудел.

А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook или ме последвайте в Instagram.

До скоро!

 

 

 

 

 

Реклама

Един коментар към “Крем брюле в тиква /за двама/”

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s