Локумки!
Името им е толкова мило и сладко за изричане, почти колкото и спомените, които, предполагам, навяват на повечето от вас. Аз ги помня още от малка, когато баба ги правеше за празници. Още от тогава нито един от безкрайните по-засукани по наименование, вид и съставки сладки, които съм опитвала и приготвяла, не са успели да ги изместят от номер 1 в личната ми класация. А и, питам, не е ли хубаво в кулинарната ера на годжи бери, захар мусковадо, чиа и коя от коя по-чудати още съставки, да се върнем към онези, простичките вкусове? Като този на парченце локум и орехова ядка, обгърнати в пръхкаво маслено тесто и много пудра захар? На това му казвам аз да си хапнеш радост. 🙂
Публикувам тази рецепта не толкова заради нея самата – предполагам, че във всеки дом и готварски тефтер се намира по една подобна, която е приготвяна безброй пъти – а по-скоро като напомняне, че класиките са нещо чудесно. И се получават идеално всеки път!
Ето я и моята рецепта, старателно преписана от бабиния тефтер в маминия, след което не толкова старателно щракната с телефона от мен и все пак преписана тук. Да живее дигиталната ера! 😀
Продукти
/достатъчни за 2 тави локумки/:
1 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. разтопено масло
1 ч.ч. кисело мляко
2 кутии обикновен локум
100 гр ситно нарязани орехови ядки
брашно, колкото поеме – за меко и нелепнещо тесто /около 600-700 гр/
пудра захар за овалване на локумките
Начин на приготвяне:
В дълбока купа се смесват маслото, олиото и киселото мляко. Прибавя се брашно постепенно с непрекъснато бъркане, докато тестото се събере на топка, меко е и не лепне. Плотът се поръсва с брашно и тестото се разточва на голяма правоъгълна кора с дебелина 4-5 мм, която се нарязва на малки квадратчета (приблизително 4х4 см). Локумът се нарязва на малки парченца (аз разделям всяко парченце на 4) и по едно от тях се поставя върху всяко квадратче тесто. Върху всяко локумче слагаме по едно парченце орехова ядка, завиваме на пуричка и притискаме леко двата ѝ края. Така приготвените локумки подреждаме върху хартия и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до леко порозовяване. Още топли овалваме локумките в пудра захар.
Това е! Препоръчвам ви да си ги приготвите заедно с любим човек или с децата – дори е по-забавно. Тези от снимката ги измайсторихме двете с мама и като че ли се получиха още по-вкусни от обикновено!
Ако харесвате моите рецепти, поръчайте си първата ми кулинарна е-книга „Уютни на вкус“, пълна с уютно-вкусни домашни печива за подслаждане на небцето и душата. 👉 ПОРЪЧАЙTE ТУК. 👈
За да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook или ме последвайте в Instagram.