айляк рецепта за рошави недели 🙂
Тази рецепта е чудесна за вас, ако най-любимото ви уикенд състояние е комбинация от „по пижама до обяд“ (или пък цял ден?), диванно полягване, четене на книжка в свободен стил и „дай да си направя нещо сладко, ама да не е много сложно, да ми е съвсем пълно блаженството“.
Да ви кажа, това си е истинска рецепта-откритие! Съчетава любимите за сезона аромати на ябълки, канела и – съвсем едва доловимо – на цитруси. Обърква се с лъжица в купа без нужда от миксери, точилки и без кой знае какво суетене и се оформя небрежно – на рошави купчинки. А резултатът? О, резултатът е върхът – хрупкави отгоре сладки, с мека и пухкава сърцевина, сладки парченца ябълка във всяка хапка и чудно-чудесен аромат.
Та така. Ето как да си изпечете и вие такова щастие:
Необходими продукти за около 40 сладки:
/рецептата е адаптирана от „Вкусно с Йоли“/
2 ябълки – аз използвах 1 зелена, по-кисела, и 1 златна превъзходна
220 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
100 гр студено масло
120 гр захар
1 щипка сол
1/2 ч.л. канела
75 гр фини овесени ядки
1 яйце
Ванилия
по желание: по 1-2 щипки настъргана лимонова и портокалова кора
4-5 с.л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
Ябълките се обелват и нарязват на ситни кубчета.
Брашното се смесва с бакпулвера, канелата и ванилията. Прибавя се студеното масло, нарязано на кубчета, и се претрива с пръсти, докато се получат маслени трохи. Към трохите се добавят захарта, ябълките, овесените ядки, разбитото яйце и цитрусовите корички (вместо захаросани, както е в оригиналната рецепта, аз сложих обикновени изсушени, по 1 щипка от двата вида. Ако обичате по-наситените цитрусови аромати, добавете повече). Добавяйте прясното мляко по малко с непрекъснато бъркане, докато се получи гъсто и лепкаво тесто.
В тава, постлана с хартия за печене, с помощта на чаена лъжичка поставяйте малки купчинки от тестото на разстояние 3 см една от друга. Не се старайте да ги заглаждате или оформяте допълнително – чарът им е да са рошави, а и сами ще си придобият форма при печенето 🙂 Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до лек златист загар (за 10-15 мин).
Това е! Не би ви отнело повече от 30 минути с включено времето за печене, а блаженството е го-ля-мо. 🙂
Ще се радвам да опитате и да споделите резултати!
А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook или ме последвайте в Instagram.
Един коментар към “Рошави ябълкови сладки за 30 минути”