Баници

Диплена баница

diplena-banitsa2

Ако трябва да опишете неделя, с един аромат, кой ще е той?

За мен отговорът е трисричков: БА-НИ-ЦА. Защото надникнете ли у дома по обяд точно в този ден от седмицата, ще ме откриете край печката – oтварям пакет точени кори, разбивам яйца и мляко, натрошавам сирене и си тананикам. 🎶

След половин час из кухнята се носи най-сладкия мирис на света и всичко си тръгва по неделному – с любимия закуско-обяд, кафе и блажено лежерен ритъм.

Главен герой в последната ни такава идилична неделя беше един по-различен модел баница. При него корите се „диплят“, вместо да се навиват или редят на пластове, а течната плънка се полива върху диплите. Прави се за една песен време и се получава идеалното дуо – мека, сочна и пухкава баница с хрупкава запечена коричка, ухаеща на масло.  Ето какво ще ви трябва, за да си я направите:

Необходими продукти: 

1 пакет точени кори, препечени на сач – аз използвам „БИТАС“

250 гр кисело мляко

3 яйца

2 с.л. прясно мляко

олио за намазване на корите

300 гр натрошено сирене

200 мл газирана вода

малко кубче масло (30-40 гр) 

 

Начин на приготвяне:

Оставям корите да се отпуснат на стайна температура за поне 1 час преди приготвяне на баницата.

Разбивам яйцата с киселото и прясното мляко. Разстилам кора, намазвам я леко с олио, поръсвам равномерно със сирене и я „надиплям“ така:

making-GIF

Надиплените кори подреждам в предварително намаслена правоъгълна тава. Поливам равномерно със сместа от яйца и мляко, след което и с газираната вода. Накрая нарязвам маслото на малки парченца, които разпределям върху баницата. Пека в предварително загрята на 200 градуса фурна до златист загар за около 30-35 минути.

diplena-banitsa-whole

Ииииии това е. Хапва се в чинийки или за още по-сладко – директно от тавата 🙂 Опитайте, ще ви хареса!

👉 Ако и у вас баниците са на почит, хвърлете по едно око и на останалите ми рецепти в категорията.

👉 В случай че не сте опитвали от истинските точени кори на “Битас”, можете да си поръчате от тях с директна доставка. Всички подробности и формата за поръчка са на сайта им ТУК.

А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook или ме последвайте в Instagram. 

До скоро!

Реклама

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s