Ако трябва да опишете неделя, с един аромат, кой ще е той?
За мен отговорът е трисричков: БА-НИ-ЦА. Защото надникнете ли у дома по обяд точно в този ден от седмицата, ще ме откриете край печката – oтварям пакет точени кори, разбивам яйца и мляко, натрошавам сирене и си тананикам. 🎶
След половин час из кухнята се носи най-сладкия мирис на света и всичко си тръгва по неделному – с любимия закуско-обяд, кафе и блажено лежерен ритъм.
Главен герой в последната ни такава идилична неделя беше един по-различен модел баница. При него корите се „диплят“, вместо да се навиват или редят на пластове, а течната плънка се полива върху диплите. Прави се за една песен време и се получава идеалното дуо – мека, сочна и пухкава баница с хрупкава запечена коричка, ухаеща на масло. Ето какво ще ви трябва, за да си я направите:
Необходими продукти:
1 пакет точени кори, препечени на сач – аз използвам „БИТАС“
250 гр кисело мляко
3 яйца
2 с.л. прясно мляко
олио за намазване на корите
300 гр натрошено сирене
200 мл газирана вода
малко кубче масло (30-40 гр)
Начин на приготвяне:
Оставям корите да се отпуснат на стайна температура за поне 1 час преди приготвяне на баницата.
Разбивам яйцата с киселото и прясното мляко. Разстилам кора, намазвам я леко с олио, поръсвам равномерно със сирене и я „надиплям“ така:
Надиплените кори подреждам в предварително намаслена правоъгълна тава. Поливам равномерно със сместа от яйца и мляко, след което и с газираната вода. Накрая нарязвам маслото на малки парченца, които разпределям върху баницата. Пека в предварително загрята на 200 градуса фурна до златист загар за около 30-35 минути.
Ииииии това е. Хапва се в чинийки или за още по-сладко – директно от тавата 🙂 Опитайте, ще ви хареса!
👉 Ако и у вас баниците са на почит, хвърлете по едно око и на останалите ми рецепти в категорията.
👉 В случай че не сте опитвали от истинските точени кори на “Битас”, можете да си поръчате от тях с директна доставка. Всички подробности и формата за поръчка са на сайта им ТУК.
А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook или ме последвайте в Instagram.
До скоро!