Докато се обърнем и февруари си дойде. Коледните елхи като че надве-натри се трансформираха в сърца, пухчета, брокат и шоколад, а „Jingle Bells“ заглъхна за сметка на „Love is in the air“.
Ако и вас ви е обзел романтичният февруарски дух, замисляте менюта, изненади и подаръци за любимковците си или пък като мен – не се вълнувате особено от предстоящия 14 февруари, но нямате нищо против някоя и друга сладка занимавка – този малък трик може да ви е полезен, за да си направите симпатични сърцевидни кексчета с подръчни материали.
Идеята открих в Pinterest, изпробвах я и се получи. За да я опитате и вие, ще ви трябват:
- стандартна форма за мъфини;
- хартиени кошнички за мъфини;
- топчета от алуминиево фолио с диаметър 1 см – аз установих, че фолиото ми е свършило и използвах метални конусовидни накрайници за пош заедно с няколко топчета от намокрена хартия за печене;
- тесто за мъфини по избор.
Ето какво трябва да направите:
- Забъркайте тесто за мъфини по любимата си рецепта.
- Сложете в гнездата на формата по 1 хартиена кошничка.
- Направете си толкова топчета от алуминиево фолио, колкото е броят на гнездата на формата ви за мъфини. Сложете по едно топче в горната част на всяко гнездо, така че да притиска хартиената кошничка и да се получи чупка. Ето така:
- Напълнете кошничките с тесто до максимум 1 см под ръба. При мен с най-хубава сърцевидна форма се получиха тези кексчета, чиито кошнички напълних до половината. Ако тестото се надигне много над ръба при печенето, има риск формата да се развали, така че препоръчвам да съобразите докъде да напълните и вие според това колко се надува сместа, която използвате обикновено.
- Изпечете кексчетата, охладете ги и ги украсете по избор. Аз използвах течен шоколад и различни захарни поръски.
Разбира се, ако разполагате с тава за мъфини със сърцевидни гнезда, резултатът ще e перфектни кексчета-сърца. При този метод формата не е толкова перфектна, но пък доста наподобява сърце и с малко творчество и украса мисля, че можете да си приготвите чудесни сладки валентинки или пък десертчета за друг тематичен повод.
Ако идеята ви харесва, опитайте и споделете как се е получила при вас! 🙂 Освен във Фейсбук, вече можете да ме откриете и в Instagram. А за да не пропуснете следващите сладки хрумки тук, абонирайте се за блога от червения бутон „Последвай Cherry Bakery“.
До скоро! 🙂