+ три идеи за “плетки”

Обичам червения цвят. Обичам Баба Марта. Обичам и да пека бисквитки.
И ето какво се получи, когато реших да комбинирам тези три неща – изпекох сладки мартенички. Хрупкави, дъхави и симпатични.
За да си направите и вие такива тематични бисквитки, ще ви трябва маслено тесто, червена сладкарска боя и малко сръчност за оформянето. Аз си поиграх и направих три вида „мартенички“ – усукани, раирани и с мраморна шарка, за които давам насоки по-долу, но тестото е благодатно за всякакви други модели и плетки, каквито ви хрумнат.
1. Ето как да си приготвите тестото:
Необходими продукти:
/рецептата е адаптирана от тук/
115 гр меко масло
100 гр захар
1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
ванилия
1 белтък на стайна температура
220 гр брашно
червена сладкарска боя – аз използвах на прах
по желание: 1-2 ч.л. натурално какао за по-тъмен и наситен червен цвят
Начин на приготвяне:
Маслото, захарта, бакпулвера, солта и ванилията се изсипват в дълбока купа и се разбиват с миксер до пухкавост. Прибавя се белтъкът и отново се разбива с миксер, докато се усвои.
Брашното се прибавя на части, като в началото се бърка с миксер, а когато започне да се втвърдява, се доомесва на ръка. Трябва да се получи гладко, нелепнещо на ръцете тесто, като при нужда се добавя още малко брашно.
Готовото тесто се разделя на две еднакви части, като едната се оцветява с червената сладкарска боя. Ако използвате боя на прах като мен, прибавяйте я по малко (без да я разреждате във вода) и месете, докато се получи червен цвят, който ви допада. Аз добавих и какао, за да получа по-наситен нюанс.
Оставете бялата и червената топка тесто в хладилника за поне 2 часа, за да стегнат и да се оформят по-лесно.
2. Оформяне и плетки
Усукани бисквитки:
Разточете с ръце фитили от бялото и от червеното тесто, дебели приблизително 0,5 см, и ги преплетете внимателно. Можете да оформите няколко дълги фитила и да ги нарежете на по-къси бисквитки.
Раирани бисквитки:
Разделете бялото и червеното тесто на къси и по-дебели фитили, които подредете плътно един до друг, редувайки цветовете. Покрийте редичката от фитили с лист найлоново фолио и разточете вертикално на кора с дебелина около 1/2 см.
Изрежете бисквитки в желаната форма, а изрезките можете да използвате за следващия модел.
Мраморни бисквитки:
Наредете плътно една до друга изрезките от предишния модел бисквитки или произволно големи топчета от двата цвята тесто. Покрийте с лист найлоново фолио и разточете на кора с дебелина 1/2 см. Изрежете бисквитки в желаната форма.
Който модел или плетка да изберете да приложите в действие, важно е да работите бързо с тестото. Ако се размекне прекалено, става по-трудно за работа.
3. Печене
След като оформите бисквитките мартенички, подредете ги в тава върху хартия за печене и изпечете за около 15 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна. Наблюдавайте ги и при първите следи от зачервяване по краищата или повърхността на бисквитките ги извадете от фурната. Важно е да не се препичат, за да запазят бяло-червения си облик.
И ето ги вашите готови сладки мартенички. Оставете да изстинат и ги опитайте с чаша кафе, чай или мляко. От тях става и симпатичен първомартенски подарък, с който сладко да зарадвате някой ваш човек 🙂
Още лесни и чудесни рецепти можете да откриете в първата ми електронна книжка с рецепти „Уютни на вкус“. Поръчайте си я на този адрес.
А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook или ме последвайте в Instagram.