Маслени бисквитки „Мартенички“

+ три идеи за “плетки”

usukani-label

Чиния: Jamie Oliver Mediterranean от www.chiniiki.com

Обичам червения цвят. Обичам Баба Марта. Обичам и да пека бисквитки.

И ето какво се получи, когато реших да комбинирам тези три неща – изпекох сладки мартенички. Хрупкави, дъхави и симпатични.

За да си направите и вие такива тематични бисквитки, ще ви трябва маслено тесто, червена сладкарска боя и малко сръчност за оформянето. Аз си поиграх и направих три вида „мартенички“ – усукани, раирани и с мраморна шарка, за които давам насоки по-долу, но тестото е благодатно за всякакви други модели и плетки, каквито ви хрумнат.

1. Ето как да си приготвите тестото:

Необходими продукти:

/рецептата е адаптирана от тук/

115 гр меко масло

100 гр захар

1/2 ч.л. бакпулвер

щипка сол

ванилия

1 белтък на стайна температура

220 гр брашно

червена сладкарска боя – аз използвах на прах

по желание: 1-2 ч.л. натурално какао за по-тъмен и наситен червен цвят

Начин на приготвяне:

Маслото, захарта, бакпулвера, солта и ванилията се изсипват в дълбока купа и се разбиват с миксер до пухкавост. Прибавя се белтъкът и отново се разбива с миксер, докато се усвои.

Брашното се прибавя на части, като в началото се бърка с миксер, а когато започне да се втвърдява, се доомесва на ръка. Трябва да се получи гладко, нелепнещо на ръцете тесто, като при нужда се добавя още малко брашно.

Готовото тесто се разделя на две еднакви части, като едната се оцветява с червената сладкарска боя. Ако използвате боя на прах като мен, прибавяйте я по малко (без да я разреждате във вода) и месете, докато се получи червен цвят, който ви допада. Аз добавих и какао, за да получа по-наситен нюанс.

Оставете бялата и червената топка тесто в хладилника за поне 2 часа, за да стегнат и да се оформят по-лесно.

2. Оформяне и плетки

Усукани бисквитки:

usukani-label

Разточете с ръце фитили от бялото и от червеното тесто, дебели приблизително 0,5 см, и ги преплетете внимателно. Можете да оформите няколко дълги фитила и да ги нарежете на по-къси бисквитки.

Раирани бисквитки: 

rairani-label

Разделете бялото и червеното тесто на къси и по-дебели фитили, които подредете плътно един до друг, редувайки цветовете. Покрийте редичката от фитили с лист найлоново фолио и разточете вертикално на кора с дебелина около 1/2 см.

rairani-making2

 

Изрежете бисквитки в желаната форма, а изрезките можете да използвате за следващия модел.

Мраморни бисквитки: 

mramorni-label

Наредете плътно една до друга изрезките от предишния модел бисквитки или произволно големи топчета от двата цвята тесто. Покрийте с лист найлоново фолио и разточете на кора с дебелина 1/2 см. Изрежете бисквитки в желаната форма.

Който модел или плетка да изберете да приложите в действие, важно е да работите бързо с тестото. Ако се размекне прекалено, става по-трудно за работа.

3. Печене

След като оформите бисквитките мартенички, подредете ги в тава върху хартия за печене и изпечете за около 15 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна. Наблюдавайте ги и при първите следи от зачервяване по краищата или повърхността на бисквитките ги извадете от фурната. Важно е да не се препичат, за да запазят бяло-червения си облик.

И ето ги вашите готови сладки мартенички. Оставете да изстинат и ги опитайте с чаша кафе, чай или мляко. От тях става и симпатичен първомартенски подарък, с който сладко да зарадвате някой ваш човек 🙂

Ако моите сладки мартенички са ви вдъхновили и решите да ги приготвите, споделете как са се получили в коментарите под този пост. 🙂 А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook или ме последвайте в Instagram. 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s