„Шоко-шоко-шоколад,
днес си хапнах, утре пак. 🍫“
Ако спокойно можете да се причислите към онези сладки хора, които не пропускат и ден без шоколад, тази рецепта ще ви хареса. Честна шоколадова! 🙂
Сладкишът, за който ще ви разкажа, си е едно малко сладкарско чудо. Приготвя се лесно, има супер изкусителен шоколадов вкус (и вид, и вид 🙂 ) и на всичкото отгоре не съдържа никакви животински продукти. Това пък го прави и по-лек от класическите шоколадови десерти. Вкъщи го приготвих 2 пъти в рамките на 24 часа и всеки, който го опита, доби блажено усмихнато изражение и поиска допълнително. Ето в тези моменти и аз съм най-доволна 🙂
Основата на сладкиша е т.нар. crazy cake, който подлуди Pinterest. „Лудото“ му е, че съдържа много простички съставки, които в комбинация се превръщат в пухкав и сочен блат с наситено шоколадов цвят и вкус. Аз лично се очаровах от рецептата му и горещо препоръчвам да я използвате, ако Ви се налага да приготвите постен/веган десерт или торта.
Що се отнася до моя случай, реших да се самопредизвикам и да спретна сладкиш изцяло без животински продукти. Исках нищо във вкуса му да не липсва обаче, затова за компания на блата направих и глазура. Съчетах кокосово мляко, какао и шоколад и се получи кадифен и лек ганаш, който придаде допълнителен разкош и този изкусителен вид на десерта, видим от снимките. И така, време е за рецептата. 🙂
Необходими продукти:
За „лудия“ блат, адаптиран от тук
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
3 пълни с.л. тъмно натурално какао
1 равна ч.л. сода
1 ч.ч. студена вода
1/3 ч.ч. олио
1 ч.л. ябълков оцет
ванилия или ванилов екстракт
За глазурата:
200 гр кокосово мляко
1 с.л. тъмно какао
100 гр черен шоколад
пудра захар на вкус
Начин на приготвяне:
Започваме с блата, като първо смесваме всички сухи съставки. Прибавяме към тях водата, олиото и оцета и разбъркваме хубаво до получаване на хомогенна смес. Изсипваме я в тавичка или кръгла форма за торта с диаметър 22-24 см, постлана с хартия за печене. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 минути. Проверяваме с клечка за зъби, забодена в центъра на блата – ако излезе суха, значи е готов. Оставяме го да изстине.
За глазурата затопляме кокосовото мляко на слаб огън. Не трябва да завира, а съвсем леко да пари при допир. При него изсипваме начупения на малки парченца шоколад и какаото и бъркаме енергично с телена бъркалка, докато всичко се разтопи и се получи гладка смес. Опитваме глазурата и подслаждаме на вкус с пудра захар. Оставяме я да изстине за около 20-30 минути, за да се сгъсти леко, след което я разнасяме върху готовия блат.
Сладкишът се украсява по избор. Аз използвах четвъртинки орехови ядки, но кокосови стърготини или парченца пресни ягоди също биха подхождали. Ако пък „колкото повече, толкова повече“ ви е любима максима по отношение на шоколада, можете да заложите на шоколадови стърготини, шоколадов чипс или пръчици. Ето и възможност да го приготвите в коледна премяна – с капка портокалово масло в глазурата и украса от карамелизирани ядки, например. Вариантите са много! 🙂
В случай че постните десерти и печива са на дневен ред при вас в момента, тук можете да разгледате още идеи.
Ако харесвате рецептите и блога ми, насладете се и на кулинарната ми книга „Уютни на вкус“ . Поръчайте си я в електронен вариант тук: https://payhip.com/b/9kjp и си изпечете нещо уютно-вкусно.
А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук и ме последвайте в Instagram.