Баници, хляб и солени печива

Сицилианска скача

scacce-4

Пиша този пост, вдъхновена от последната книга, която прочетох. Следващите редове ще ухаят на Сицилия и едно много вкусно печиво, родено на нейни ширини. Prego!

„Школа по готварство „Храна на любовта“ е лека и приятна книжка. Историята ѝ е гарнирана с щедра шепа сицилиански кулинарни любопитности, рецепти и продукти, част от които досега не бях чувала. Вече знаете колко ми е на сърце Италия (за справка – рецептите ми за каноли и тарали) и вероятно няма да се изненадате, че ме обзе див ентусиазъм, когато стигнах до момент в книгата, в който приготвяха scacce. Дотогава не знаех какво е скача и толкова се впечатлих, че направо ми идеше да скоча да замеся едно тесто и аз. 🙂

Скача е типично за Сицилия печиво. Прави се от много тънко разточено тесто, гарнирано с ароматен доматен сос и най-различни пълнежи – спанак и сирене cacciocavallo (на български „качокавало“ – познайте откъде идва името на родния ни кашкавал 🙂 ), рикота + месо от сурова наденица, босилек и сирене скаморца и още много варианти. Навива се на руло и се пече на пещ.

След доста солидно проучване на рецепти и съставки я приготвих и аз. Получи се много апетитен резултат с тънка хрупкава коричка, загръщаша сочна и много ароматна плънка със сладки домати и разтопено сирене. Допадна ми и заради тестото – мисля, че рецептата му е идеална и за пица, защото при печене остава тънко и хрупкаво.

И така – за да заухае на сицилианска скача и у вас, ще ви трябват:

Продукти за 4 скачи с приблизителен размер 10 х 22 см

(рецептата е адаптирана от тук)

За тестото:

350 гр бяло брашно

150 гр пшеничен грис

½ пак. суха мая

3 с.л. зехтин

2 ч.л. сол

250 мл леко топла вода

За плънката:

1 с.л. зехтин

1 скилидка чесън

400 гр доматено пюре

Сол и черен пипер на вкус

Листа пресен босилек

Кашкавал или друго топящо се сирене по избор

 

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята в 2 с.л. леко топла вода. Отделно в кана отмерваме още 250 мл вода. Брашното заедно с гриса и солта смесваме в дълбока купа. Правим кладенче, в което изсипваме разтворената мая + зехтина и постепенно наливаме по малко от водата с непрекъснато бъркане. Когато тестото започне да се събира на топка, го доизмесваме на ръка. Трябва да се получи меко и нелепнещо. Разделяме го на 4 равни части, покриваме ги с кърпа и ги оставяме да втасат на топло за 1 час.

За плънката загряваме 1 с.л. зехтин в тиган. Добавяме наситнения чесън и задушаваме за много кратко, след което добавяме доматеното пюре. Подправяме със сол и черен пипер и оставяме да заври. Намаляваме котлона и оставяме да къкри 5-10 минути. Сваляме съда със соса от котлона и го оставяме да изстине.

Всяка от втасалите топки тесто разточваме на възможно най-тънка правоъгълна кора. Моите се получиха с дебелина около 2-3 мм. Намазваме обилно кората с доматения сос, нареждаме парченца кашкавал и листа пресен босилек. Аз опитах и още един вид плънка – доматен сос, рикота и спанак – и също се получи вкусно.  След това завиваме скачата по следния начин:

ready-gif-making

По желание оформените скачи се намазват с малко доматено пюре и се подреждат в тава върху хартия за печене. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20-25 минути.

Хапват се топли, нарязани на филийки, и са чудесни за обяд или вечеря, комбинирани със свежа салата и студено питие.

Бихте ли си приготвили сицилианска скача и вие? 🙂 Ще се радвам да ми споделите мнения и отзиви в коментар под този пост. А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram

scacce-2-label-small

Реклама

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s