Наскоро в Инстаграм се чудих какво би стояло най-добре в новата ми розова чиния. Е, мисля, че открих! И ето – скок-подскок – в Cherry Bakery се настаниха и едни вкусни зайчета.
Тази рецепта оглавява една малка колекция сладости, с които замислям да ви вдъхновя в оставащите няколко дни до Великден. Комбинира два мои любими вкуса – на домашни маслени бисквитки и запечени бадеми. Мммм! А освен апетитна, е много симпатична на вид и ако у дома си имате малки помощници, те със сигурност много ще се забавляват да се включат в подготовката ѝ. 🙂
Ето какво ще ви трябва, за да украсите и вашата великденска трапеза (а защо не и някое детско парти?) с такива дългоушковци.
Необходими продукти за 35-40 броя сладки зайчета:
/рецептата е адаптирана от бр. 120/04 на списание „Рецепти за здраве“/
125 гр меко масло
1 1/4 ч.ч. пудра захар
1 яйце (отделете си малко от белтъка за закрепване на ушичките на зайците)
2 с.л. прясно мляко
2 1/2 ч.ч. брашно
ванилия или друг аромат по избор
белени бадеми
шоколадови капки
Начин на приготвяне:
Смесете мекото масло и пудрата захар, като бъркате с лъжица. Добавете яйцето, прясното мляко и ванилията и отново разбъркайте, докато се получи еднородна смес. Добавяйте брашното постепенно с непрекъснато бъркане, докато сместа започне да се събира на топка. Доизмесете бързо на ръка с останалото брашно. Трябва да се получи меко и нелепнещо тесто. Оставете го да престои в хладилник за 1 час, за да стегне.
За ушичките на зайците внимателно разполовете белените бадеми надлъжно. Можете да използвате и цели.
Разделете охладеното маслено тесто на топчета, големи колкото орех. Притиснете леко всяко топче и вземете две половинки бадеми. Потопете крайчетата им (откъм облата част) в отделения белтък и ги забодете в горната част на топчето като ушички. Поставете по две шоколадови капки вместо очи. По желание с шоколадови пръчици можете да направите и мустаци на зайчетата.
Подредете оформените сладки върху хартия за печене и изпечете в предварително загрята на 170 градуса фурна за не повече от 10-15 минути, докато започнат леко да порозовяват.
💡Идея: можете да изпечете зайчетата само с ушите от бадеми. След като ги извадите от фурната и изстинат, им нарисувайте личица със захарни сладкарски боички.
Това е всичко! Ще се радвам да споделите дали рецептата ви е допаднала и разбира се – снимки, ако я приготвите.
Още рецепти за лесни и чудесни сладки за празници и делници можете да откриете в първата ми е-книжка с рецепти „Уютни на вкус“. Поръчайте си я на този адрес. 🙂
А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram.