Торта „Пина колада“

cake-label-small

С покачването на живака в термометъра все повече ме тегли към разни десерти с тропически привкус. Ако и вие сте на моята вълна, направете си тази торта. Едно боцване с виличката ще ви е достатъчно да се почувствате слънчево, кокосово и ананасово, какъвто е и известният плодов коктейл 🙂

Да си призная, моят първи близък сблъсък с Пина колада беше на 6 години. Вкъщи имаше много гости, а аз още от началото на вечерта бях фиксирала една бутилка с нещо много вкусно на вид. Жълто на цвят и с етикет, на който бяха показани най-различни плодове. След известно време гледане и примляскване реших, че това ще да е някое много вкусно сокче, присламчих се до бутилката и хоп – пийнах си една доволна глътка. Е, настана суматоха и разбрах по трудния начин, че това не е сокче. Не ми беше и вкусно, но пък ми остана забавен спомен. 😀 Може би още оттогава не се харесваме особено с алкохолните напитки и днес, 20 години по-късно, изпивам сумарно около 17 мл годишно. Но пък това не ми пречи да ги ползвам за вдъхновение за моите сладкиши. 🙂

И така – както вече се досещате, тортата „Пина колада“ съчетава вкусовете на кокос и ананас, има дъх на ром и завършек от сладки коктейлни черешки. Сокът от ананас в блатовете, както и пухкавото кремче, я правят много сочна и симпатично свежа. Затова, ако си падате по известния коктейл, по плодовите торти и тропическите вкусове, това е чудна рецепта за вас. Ето как да си я приготвите вкъщи:

Необходими продукти /за торта с диаметър 22 см/, адаптирани от тук:

За блата: 

2 яйца

1 ч.ч. захар

1/2 ч.ч. олио

1 ч.ч. сок от ананас 

2 ч.ч. брашно

2 ч.л. бакпулвер

ванилия

За крема: 

200 мл течна сметана за разбиване (аз използвам неподсладена животинска, но ще се получи и със сладкарска)

200 мл кокосово мляко от консерва

5-6 с.л. сладко кондензирано мляко, или на вкус

есенция ром

За пълнеж и украса:

1 консерва ананас на шайби

10 гр (1 малко пакетче) кокосови стърготини

коктейлни череши

Начин на приготвяне:

Разбийте с миксер яйцата и захарта, докато сместа побелее и удвои обема си. Продължавайки да бъркате с миксера, добавете олиото и сока от ананас (тук можете да използвате и сока от консервата, като отцедите плода). Пресейте брашното с бакпулвера и го добавяйте на части към течността, бъркайки внимателно с шпатула, за да запазите обема. Ароматизирайте с ванилия и изсипете сместа във форма за торта, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути. Ще познаете, че е готов, когато клечка, забита в центъра на блата, излезе суха. Оставете го да изстине напълно.

Пригответе крема, като разбиете сметаната до твърди връхчета. Отделете гъстата част от кокосовото мляко и я добавете към сметаната, бъркайки внимателно с шпатула. Течността от консервата можете да използвате за напояване на блатовете по-късно. Подсладете крема с кондензираното мляко, добавете и няколко капки есенция ром на вкус.

Разрежете изстиналия блат на два по-тънки. Сглобете тортата, като сложите първия блат във форма или ринг за торта, напоите го леко с остатъка от кокосовото мляко и разпределите отгоре 1/2 от крема и парченца ананас. Покрийте с втория блат и остатъка от крема. Приберете тортата в хладилник да стегне.

За украсата запечете кокоса в сух тефлонов тиган за няколко минути на умерен котлон. Разбърквайте постоянно и щом кокосът започне да придобива бледокафяв цвят, дръпнете го от котлона. Оставете го да изстине и го посипете равномерно върху тортата. Завършете с парченца ананас и коктейлни черешки.

Ако харесвате идеята за сладкиши, вдъхновени от известни коктейли, вижте и рецептата ми за Мохито кейк за 20 минути.

А за да не пропуснете и следващите  вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook или ме последвайте в Instagram.

ay-caramba-final

 

 

Advertisements

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s