Cherry Bakery на път: кулинарни находки в Рим

rome-collage-4

Ciao ragazzi!

След малко бягство до Рим съм отново на родна земя. Донесох си слънце, вдъхновение и много вкусни спомени, за които разказвам точно СЕГА! 🙂

Освен че запълнихме списъка със забележителности, които не успяхме да разгледаме при първото ни посещение на града преди 4 години, този път направихме и доста попадения в кулинарно отношение.

Да си призная, колкото и да обичам Италия, не мога да кажа, че навсякъде храната там е вкусна. Попаднахме и на посредствени заведения, и на такива, които бяха обърнали внимание повече на това да привличат туристи с визия и интериор, отколкото с вкусни ястия. Но пък се убедихме, че кафето навсякъде е уникално – плътно, ароматно и меко на вкус, с божествен каймак. Дори и аз, която не обичам кафе, го оцених! Така че откъдето и да си купите, няма да сбъркате.

И понеже малкото ни Инстаграм общество черешковци пожела да споделя кои са най-вкуснитe находки, на които се натъкнахме, направих за вас този мини списък от емблематични храни, които да опитате, ако и вие се разходите до Рим. Мненията за тях са наши – на мен и Динко – и са the best of the best от всички джелатерии, пастичерии, кафетерии, пицарии, тратории и т.н. -ии, които сме посетили досега. И така, започваме с…. 🙂

1. Пица

pizza-label

Пицааа, пицааа, пица! Единодушно заключихме, че най-вкусната такава е в една от пекарните в малките улички в близост до площад Навона. Бяхме си я харесали още от предишното ни ходене до Рим и обикаляхме близо час, докато я открием отново. Казва се  MAMI и е супер симпатична. Там правят най-различни вкусове пица на място в големи правоъгълни тави, режат ги на парче и запичат до разтопяване на моцарелата преди поднасяне. Пиците на снимката са с гъби, чесън и билки (тази за мен беше най-вкусната!), с патладжан и с кюфтенца или по-точно малки парченца наденица. Опитвали сме и тази с пеперони, моцарела и рукола, която също е ве-ли-ка. 😍

2. Паста 

pasta-label

Най-вкусно приготвената паста, която ще запомним, беше в симпатична пицария в близост до замъка Сант Анджело и площад Навона. Наричаше се o’Pazzariello. Опитахме чудесни букатини ал’аматричиана и канелони с месо, обилно гарнирани с ароматно-сладък доматен сос и мноооого пармезан. Ако посетите мястото, задължително опитайте и suppli – много вкусни крокети от ориз с подправки, с разтопена моцарела в центъра и хрупкава панировка. Вкусотия!

3. Тирамису

tiramisu-label

А тирамисуто… Ах, тирамисуто! Най-вкусното, което опитахме, беше в една от сладкарниците POMPI. Освен класическото, което е с наистина божествен крем, се предлагат вариации с ягоди, с шамфъстък и още, и още. Неслучайно веригата се нарича „Il Regno Del Tiramisu“ или „Царството на тирамисуто“.

4. Джелато

gelato-label

От всичкото джелато, което опитахме, най-много ни хареса това в малката Gelateria dei Gracchi в близост до площад Пополо. Влюбих се във вкуса „Zibibbo“, a собственикът на джелатерията Alberto Manassei ми обясни, че тайната му съставка е вино, направено от стафиди. Стафидите са от грозде сорт Zibibbo, откъдето идва и името му. Такъв кадифен и ароматен сладолед не бях опитвала! Вкусът му наподобява домашен козунак, заради стафидите и алкохола в състава. Динко пък опита шамфъстък, който беше също много, много вкусен.

5. Каноли

cannoli

Вече съм ви споменавала какъв фен съм на канолите (имам цял пост по темата) и просто нямаше начин да не ги опитам в Рим. Най-вкусните, на които попаднахме, бяха в Pepy’s Bar на площад Бернини. Имаха много вкусен плътен крем с малки парченца шоколад и захаросани портокалови корички в двата края. Разкош! Ако си падате по интересни комбинации, можете да пробвате и сладоледени каноли, които се предлагат в повечето джелатерии. Преди 4 години опитахме такива във Флоренция, които вдигнаха мнооооого високо летвата и така и не открихме достоен техен заместител в Рим.

6. Всичко на едно място: Mercato Centrale 

mercato-2

На това хипер-мега-вълнуващо място попаднахме през последната ни вечер в Рим. Il Mercato Centrale представлява голям кулинарен пазар с отделни малки павилиони за храна. Наподобява food court в мол или нещо като софийските Централни хали. Всеки от павилионите си има шеф готвач, който може да ви запознае обстойно с кухнята, която приготвя. Тук открихме наистина голямо разнообразие от готвещи се на момента пици, морски дарове, паста, сандвичи, сладкиши и всякакви италиански специалитети. По средата на меркатото има и бар, в който могат да се опитат италиански крафт бири и коктейли.

mercato-3.JPG

Страхотно място се оказа! Тук, с огромния избор от вкусотии, които може да изпробвате, много хубаво се усеща кулинарната атмосфера на града. Препоръчвам да го посетите, ако не знаете какво точно ви се хапва или искате да опитате от всичко по малко. Намира се в сградата на гара Термини.

С това класацията приключва, но никак няма да ви се разсърдя, ако ми споделите като коментар под този пост кои са вашите любими италиански вкусотии и къде сте ги опитвали. Обичам да казвам, че и 100 пъти да отида в Италия, пак ще са ми малко, така че обезателно ще ги пробвам при следващо посещение там. 🙂

Използвам случая и да подшушна, че подготвям пост с рецепта за най-най-най-любимото ми италианско печиво, което не пропуснах да опитам неколкократно и този път в Рим. Кое е то и как ми се получи ще научите много скоро тук в блога. През това време можете да разгледате останалите ми рецепти, вдъхновени от Италия, 👉 тук. 👈

А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram

 

 

Advertisements

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s