Лазаня със спанак в балкански стил

lasagna-piece-small

Знаехте ли, че любимото печиво с италиански корени може да се приготви също толкова вкусно и с истински български точени кори, препечени на сач? Хайде с мен, за да ви разкажа повече 🙂

За тази италианско-българска лазаня се вдъхнових от тази рецепта на Точени кори „БИТАС“. Ако сте надниквали в раздела ми с баници, сигурно сте забелязали, че всичките рецепти там са приготвени именно с корите тяхно производство. Фен съм им отдавна, защото всички печива с тях ми се получават пухкави, сочни и с истински домашен вкус. ❤️ Оказа се, че са супер и за лазаня!

Технологията на приготвяне на лазанята в балкански стил е много интересна. Корите се накъсват на по-едри парчета и се потапят във вода за секунда преди да се подредят в съда за печене. По този начин сме сигурни, че крайният резултат няма да отстъпва по сочност на лазанята, направена с кори за лазаня.

Плънката, която аз избрах, беше с извара, спанак и доматен сос. Полях обилно с бешамел, посипах с доволно количество моцарела, сервирах и…. вкъщи настана мълчание, нарушавано единствено от потракване на вилици, „мммм“-кане и доволни „ох, че вкусно“ възклицания. Така че ви препоръчвам рецептата с две ръце, заради достъпните продукти, лесното приготвяне и най-важното – безкрайно вкусния резултат. Ето как се прави:

 

Необходими продукти /за 6 порции лазаня/: 

1 пакет Точени кори „БИТАС“ – пълнозърнести или класик, 400 гр

За плънката:

300 гр извара

300 гр спанак – аз използвах замразен, на кубчета

1 скилидка чесън, сол и черен пипер

За доматения сос:

250 гр доматено пюре

1 скилидка чесън

щипка захар, сол, черен пипер и босилек 

За бешамела:

30 гр масло

3 с.л. брашно

150 мл прясно мляко

сол, черен пипер

За гарниране:

100 гр топено сирене и 125 гр моцарела

 

Начин на приготвяне:

Най-„бавната“ част от приготвянето на лазанята са двата вида сос. Препоръчвам ви да ги приготвяте паралелно и така ще ви отнемат общо не повече от 15 минути.

Смесете доматения сос с пресованата скилидка чесън и загрейте сместа на котлон до завиране. След като заври, намалете котлона на слаба степен, подправете със захарта, солта и босилека и оставете да къкри до леко сгъстяване (не повече от 10-15 минути).

За бешамела разтопете маслото на котлон в друг съд. Изсипете брашното при него и бъркайте енергично, докато се получи светлокафява брашнена паста. Добавете млякото на тънка струйка, намалете котлона и гответе до сгъстяване, бъркайки с тел за разбиване, за да не се получат бучки. След като сосът стане кремообразен, подправете го със сол и черен пипер и го дръпнете от котлона.

Отделно размразете спанака и го смесете с изварата, 1 пресована скилидка чесън, сол и черен пипер на вкус.

Накъсайте точените кори на едри парчета. Намаслете дълбока тава или друг съд за печене. Внимание! Лазанята се надува доста при печенето, затова препоръчвам да използвате съд, дълбок поне 7-8 см.

Пригответе си съд с хладка вода, потапяйте всяко парче кора в него и го подреждайте в съда за печене. От тук нататък последователността е следната: два пласта навлажнени кори, доматен сос, отново кори, плънка със спанак. За повече сочност, след като преполовите обема на тавата, можете да сложите няколко лъжици бешамел и парченца топено сирене. Завършвате с последен пласт кори, отгоре сос бешамел, парченца топено сирене и настъргана или накъсана на парченца моцарела.

Лазанята печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 минути до приятно златиста коричка.

lazanya-piece

Това е. Остава само да се насладите на поне едно такова парченце, сочните му пластове и разтопеното сирене. Вкусотия! Ще се радвам да споделите отзиви, ако изпробвате рецептата! 🙂

Ако все още не сте опитвали от корите на „БИТАС“, можете да ги откриете в магазини Билла и Т-маркет в цялата страна или пък да си поръчате директно от фабриката им през тяхната система за директни доставки. 

А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram.

 

 

 

 

Advertisements

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s