
Обичате ли соленки? На мен са ми голяма страст. 😍 Особено онези, топли-топли от фурната, с хрупкава коричка, мека сърцевина и маслен вкус. Е, днес съвсем случайно открих най-перфектната рецепта за такива! Фасулски проста, супер-хипер вкусна и икономична.
Работата е там, че ми беше останала извара в хладилника. Чудех се как да я оползотворя и попаднах на тази рецепта. Хареса ми, че е с малко продукти, дори без набухвател, и е лесна за изпълнение. Запретнах ръкави и буквално 25 минути по-късно на масата се подвизаваше ето тази чинийка с топли соленки:
Единственото, което промених в рецептата, беше, че използвах олио вместо масло. И пак се получиха много вкусни и маслени, заради изварата в тестото. Без повече приказки преминавам нататък, за да можете и вие да си хапнете сладко-сладко след има-няма 30 минутки. 😄
Необходими продукти /36 соленки/:
250 гр хубава извара (аз използвах кашкавалена)
1 ч.л. сол
250 гр брашно
120 мл олио
1 яйце
семена за поръсване: ким, мак, сусам
Начин на приготвяне:
Пуснете фурната да се загрява на 200 градуса.
Чукнете яйцето в купа и си отделете настрани малка част от белтъка (1-2 лъжици) за намазване на соленките преди печене. Добавете изварата, солта, олиото и брашното в купата и омесете всичко добре до еднородно тесто. Разделете тестото на три равни части, оформете ги на топчета и върху набрашнен плот разточете всяко топче на кръгла кора с дебелина 0.5 см. Разрежете я на 12 триъгълника (като торта) и навийте всеки триъгълник на кифличка от широката страна към тясната.
Подредете кифличките върху хартия за печене, намажете ги с отделения белтък и поръсете със семена по избор. Изпечете до златист загар (за 15-20 минути).
А сега се отпуснете, сложете си соленките в красива чинийка и им се насладете. Заслужавате! 🙂
Aко рецептата ви е харесала и решите да я приготвите, ще се радвам да споделите с мен как се е получила! 🙂
Още вкусни идеи за домашни гризки може да разгледате и в първата ми е-книга с рецепти „Уютни на вкус“. 👉 ПОРЪЧАЙTE Я ТУК. 👈
А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook или ме последвайте в Instagram.