Лесни и експресни соленки с извара

solenki-small

Чиния: Churchill, серия Финландия от www.chiniiki.com

Обичате ли соленки? На мен са ми голяма страст. 😍 Особено онези, топли-топли от фурната, с хрупкава коричка, мека сърцевина и маслен вкус. Е, днес съвсем случайно открих най-перфектната рецепта за такива! Фасулски проста, супер-хипер вкусна и икономична.  

Работата е там, че ми беше останала извара в хладилника. Чудех се как да я оползотворя и попаднах на тази рецепта. Хареса ми, че е с малко продукти, дори без набухвател, и е лесна за изпълнение. Запретнах ръкави и буквално 25 минути по-късно на масата се подвизаваше ето тази чинийка с топли соленки:

solenki-GIF-optimized

Единственото, което промених в рецептата, беше, че използвах олио вместо масло. И пак се получиха много вкусни и маслени, заради изварата в тестото. Без повече приказки преминавам нататък, за да можете и вие да си хапнете сладко-сладко след има-няма 30 минутки. 😄

Необходими продукти /36 соленки/:

250 гр хубава извара (аз използвах кашкавалена)

1 ч.л. сол

250 гр брашно

120 мл олио

1 яйце 

семена за поръсване: ким, мак, сусам

 

Начин на приготвяне:

Пуснете фурната да се загрява на 200 градуса.

Чукнете яйцето в купа и си отделете настрани малка част от белтъка (1-2 лъжици) за намазване на соленките преди печене. Добавете изварата, солта, олиото и брашното в купата и омесете всичко добре до еднородно тесто. Разделете тестото на три равни части, оформете ги на топчета и върху набрашнен плот разточете всяко топче на кръгла кора с дебелина 0.5 см. Разрежете я на 12 триъгълника (като торта) и навийте всеки триъгълник на кифличка от широката страна към тясната.

Подредете кифличките върху хартия за печене, намажете ги с отделения белтък и поръсете със семена по избор. Изпечете до златист загар (за 15-20 минути).

А сега се отпуснете, сложете си соленките в красива чинийка и им се насладете. Заслужавате! 🙂

Aко рецептата ви е харесала и решите да я приготвите, ще се радвам да споделите с мен как се е получила! 🙂 Още вкусни идеи за солени домашни гризки може да разгледате тук.

А за да не пропуснете и следващите  вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook или ме последвайте в Instagram.

 

 

 

Advertisements

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s