
За какво се сещаш, когато чуеш „Тоооопли гевреци, моля!“?
Аз – за плаж и детство. И за мъничките баби с големи хартиени чували на колички сутрин рано по спирките. Ами, рецептата, която ей сега ще ти споделя, можеш да си направиш вкъщи за отрицателно време и да си припомниш милия вкус на топло варено геврече.
Понеже скоро не съм попадала на такива гевреци по пекарните или на емблематичните баби, които ги продават из София, реших да направя малко проучване и да изпека една доза вкъщи. Оказа се много лесно и бързо! Като бонус получавате и разкошно сладък аромат, като в пекарна, който директно ви пренася в друго измерение. Определено ще ги правя често – супер са за път, за пикник, за работа или за мързеливи сутрини през уикенда.
Ето какво ще ви трябва, за да си ги направите:
Необходими продукти /за 5 геврека/:
250 гр брашно
140 мл хладка вода
1 равна ч.л. суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
За варенето: 1 л вода, 1 с.л. мед и 1 с.л. захар
За поръска: сусам, мак или други семена по избор
Начин на приготвяне:
Изсипете брашното в дълбока купа и направете кладенче.
Разтворете маята във водата заедно с чаените лъжички сол и захар и изсипете течността в кладенчето. Замесете гладко тесто – получава се средно по твърдост, но еластично и лесно за работа. Разделете го на 5 равни части и покрийте с кърпа за 10 минути.
Сложете водата в огнеупорна купа или тенджерка, добавете меда и захарта и кипнете.
Всяко парче тесто разточете с длани на фитил с дебелина около 2-2,5 см. От всеки фитил оформете геврече, като застъпите и притиснете хубаво краищата му.
Пуснете всяко геврече във врящата вода и щом изплува на повърхността, го извадете с решетъчна лъжица и го поставете върху хартия за печене. „Сварените“ гевречета поръсете със семена по избор и изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто (15-20 минути са достатъчни).
Хапнете ги топлички – коричката е просто фе-но-ме-нал-на! 😍
Ако симпатизирате на семейство Геврекообразни, хвърлете едно око и на рецептите ми за домашни мини бретцели и пълнозърнести тарали с ким.
А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook или ме последвайте в Instagram.