Неделя следобед. Времето навън, направо учудващо напоследък, визуално и температурно спада към лято. Седя си на дивана, пиша тези редове и си хапвам ултра вкусен и кадифен домашен шоколадов сладолед. И още по-хубавото – в хрупкава домашна фунийка. У-ля-ля, идилия!
Ако искаш и ти да си спретнеш изживяване ала домашна джелатерия, смело скролвай надолу. Обещавам, че е супер лесно, без нужда от специални уреди или умения и вкусно до безобразие. 😍 Най-трудната част ще бъде да се въоражиш с около 4 часа търпение, докато сладоледът стегне във фризера.
Рецептата за него заимствах от тази на Tasty. Хареса ми, че се приготвя само с 3 съставки и без нужда от машина за сладолед или пък разбъркване през известно време, докато се замразява. Всичко се смесва в купа, оставя се във фризера и после си хапвате чудесен сладолед с млечно-шоколадов вкус, маслена текстура и без кристалчета. Най-добрият, който съм приготвяла досега!
За фунийките пък се вдъхнових от тук. Те също се забъркват от съставки, които се броят на пръсти, и се правят много лесно – на тиган като палачинки.
Ако сте готови да ви посветя в тайните на тези истински рецепти-съкровища, да започваме 🙂
За сладоледа /6 порции/:
1 консерва подсладено кондензирано мляко, тип „Сгущенка“ (397 гр)
280 гр шоколад по избор – аз използвах 200 гр млечен и 80 гр бял
480 мл животинска течна сметана, студена
За фунийките /8 бр/:
2 белтъка
115 гр захар
3 с.л. прясно мляко
2 с.л. разтопено масло (~30 гр)
100 гр брашно
щипка сол
ванилия
I. Приготвяне на сладоледа:
Загрейте кондензираното мляко в съд на котлона или в микровълнова фурна. Трябва да стане горещо, без да завира. Дръпнете го от котлона и начупете вътре шоколада. Аз направих двуцветен сладолед – с млечен и бял шоколад и разделих кондензираното мляко в две купи в съотношение приблизително 3:1. В по-голямата част добавих млечния, а в по-малката – белия. Ако използвате само един вид шоколад, изсипвате го наведнъж при кондензираното мляко и бъркате до пълното му разтопяване.
Разбийте сметаната на сняг. Изсипете 1 с.л. от нея при шоколадовата смес и разбъркайте внимателно, за да я олекотите. След това я прибавете постепенно и с непрекъснато бъркане към остатъка от сметаната. Бъркайте внимателно, за да запазите сместа пухкава и въздушна.
Ако решите да приготвите сладолед а с два вида шоколад като мен, трябва да си разделите и разбитата сметана в съотношение 3:1 и да си направите две отделни сметаново-шоколадови смеси – по примера с кондензираното мляко по-горе.
Вземете купа, която може да се замрязява във фризер (моята беше средната по големина от този комплект) и изсипете вътре сметаново-шоколадовата смес. Ако използвате два вида шоколад – редувайте смесите. Аз изсипах първо тази с млечния шоколад, върху нея тази с белия като райета и направих мраморна шарка с дървено шишче. Оставете сладоледа във фризера за около 4 часа, докато стегне.
II. Приготвяне на фунийките:
Направете си конус от по-дебела хартия или кадастрон и го облечете в алуминиево фолио. Важното е да е стабилен и да стои изправен свободно. Сложете го в близост до мястото, където ще печете фунийките.
Изсипете белтъка, захарта, прясното мляко и маслото в купа и разбъркайте до хомогенност. Добавете брашното, солта и ванилията и разбъркайте отново, докато всичко се смеси добре. Загрейте леко тиган с незалепващо покритие (аз загрях моя на степен 5 от 12) и разстелете вътре около 1,5 с.л. от сместа на кръг с диаметър 15 см. Използвайте лъжица или шпатулка и разпределяйте сместа на възможно най-тънък слой. Действайте чевръсто, защото запичането започва почти веднага. Когато долната страна е толкова запечена, че започнат да прозират кафяви точки, обърнете кръгчето и го печете още около минута от другата страна. Сложете си две ръкохватки ръкавици, извадете изпечената бъдеща фунийка от тигана и я увийте около конуса с по-тъмната страна навън. Задръжте за няколко секунди, докато придобие форма и се втвърди, след което я прехвърлете в чиния.
Важното тук е да започнете да навивате фунийката откъм дъното й, стараейки се да го направите възможно най-тясно и плътно затворено, за да не изтича сладоледът в последствие. Но и да не успеете – не е фатално. Просто увийте долната й част в салфетка или парче алуминиево фолио преди поднасяне.
Това е! За още повече разкош можете да потопите крайчетата на фунийките в разтопен шоколад. И вашата домашна джелатерия е готова да отвори 🙂
Ако искате още сладоледено вдъхновение, хвърлете по едно око и тук.
А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook или ме последвайте в Instagram.