Ваканционно: Зелени банички

collage-2

През последните дни се вихрих из Родопите, вместо в кухнята. Зареждах батериите, дишах дълбоко и си запечатах за спомен най-синьото небе и най-зелените склонове. И понеже още съм на зелена вълна, и новата рецепта е в зелено. Простичка, бърза и идеална за похапване някъде на въздух и прохлада. 💚

Знаете, че съм фен на баниците. Обичам ги, защото са универсални. Можеш да направиш баница със сирене, с месо, със зеленчуци, че и с по-завъртяни съставки (мой много близък приятел прави удивителна с песто и маслини например). А след това да си я хапнеш за закуска, за вечеря, на парти или пикник. Рецептата, която ще ви разкрия сега, е за банички-хапки, които са супер за всички изброени поводи. 🙂 Тези на снимката са приготвени от мен сутринта преди да заминем за Родопите и старателно заснети (и изядени!) на най-зелената полянка, която открихме, щом пристигнахме. Ето как ги направих.

Необходими продукти: 

1 пакет пълнозърнести Точени кори „БИТАС“, препечени на сач

2 с.л. кисело мляко

2 яйца 

300 гр натрошено сирене (може да се използват 150 гр извара и 150 гр сирене)

150 гр спанак (аз използвах замразен на кубчета)

олио за намазване на корите

Начин на приготвяне:

Пакетът с корите се оставя на стайна температура за поне час преди приготвянето на баничките.

Яйцата се чукват в купа (от тях около 1-2 с.л. се отделят настрани за намазване на баничките преди печене) и се смесват с киселото мляко, яйцата, сиренето и размразеният спанак. Ако използвате пресен, е нужно да го задушите предварително, докато омекне леко. Всяка кора се намазва фино с олио и се покрива равномерно с 1/3 от плънката. Навива се на руло и се нарязва на филийки (хапки) с дебелина около 3-4 см. Така получените „розички“ се подреждат върху хартия за печене. Намазват се с отделеното яйце и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто (около 25 минути).

nfd

Сега остава само да опаковате зелените банички, да ги сложите в раницата и да си намерите възможно най-приказно зеленото местенце, на което да ги хапнете.

P.S.: А ако сте в Родопите или скоро ви предстои път нататък, задължително се разходете до Каньона на водопадите. Изумително красиво е! 😍

За още рецепти за баници можете да надникнете тук. 

А за да не пропуснете и следващите  вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook или ме последвайте в Instagram.

 

 

 

Advertisements

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s