Маслен сладкиш с къпини и бял шоколад

oznor

След като има понятие „морски дарове“, защо да няма и „горски дарове“? 🙂 Рецептата, за която ще ви разкажа днес, е тъкмо с вторите. Запознайте се с един ароматен и пухкав симпатяга, в който гордо взимат участие сочни къпини. Направо сладкиш за чудо и приказ!

Когато преди няколко дни мама и тате ме снабдиха с доволно количество домашни къпини, бях абсолютно убедена, че трябва да вложа част от тях в някакво ново печиво. Малко преди това бях попаднала на рецепта за Bakewell cake с маслено тесто и пресни малини и реших да опитам нещо подобно, но с къпини.

Пропорциите в рецептата нагласих изцяло по нюх, без да следвам определена рецепта. И то взе че се получи, че и чудно при това 🙂 Вкъщи изчезна до трохичка за няма и половин ден със заявката скоро да направя пак. Така че ако търсите идея за лесен сладкиш с пресни плодове и летен привкус, този ще ви хареса. Ето как се прави.

Необходими продукти (за форма с диаметър 20 см):

120 гр разтопено масло

1/2 ч.ч. пълномаслено прясно мляко

2 яйца

1 ч.ч. захар

1 ч.л. бакпулвер

1 1/2 ч.ч. брашно

ванилия на вкус

шепа пресни къпини (около 100-150 гр), предварително измити и добре подсушени)

2 с.л. бял шоколад на дребни парченца или бели шоколадови капки

По желание: лимонови корички (аз използвах изсушени)

Пудра захар за поръсване 

 

Начин на приготвяне:

В дълбока купа се смесват първо течните съставки за тестото. След това се прибавят захарта, брашното заедно с бакпулвера и ванилия на вкус. Разбърква се добре, докато се получи хомогенна смес, и се изсипва във форма, покрита с хартия за печене. Върху тестото се подреждат къпините и се поръсва равномерно с шоколадовите парченца. Сега е моментът да поръсите и с лимонови корички, ако ги обичате. Аз сложих не повече от 1/2 ч.л. – придават допълнително свежест и още по-летен вкус 🙂

Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка. При мен печенето отне около 30 минути. Вади се от фурната, оставя се да изстине, поръсва се с пудра захар и се НАПАДА дружно. Може и директно от формата 🙂 Подхожда си чудесно с ароматно кафе и домашна лимонада. От рецептата могат да се получат и много симпатични малки кексчета, ако ги изпечете във форма за мъфини.

Ами това е. 🙂 Опитайте и споделете отзиви. Да са ви сладки и слънчеви оставащите дни от лятото и се възползвайте максимално от горските дарове, докато още се намират.

Усмивки и до скоро!

Диди

За да не пропуснете и следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook или ме последвайте в Instagram.

 

Advertisements

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s