Не се сещам за по-подходящ начин да започна разказа си за тази рецепта, освен да кажа: Наздраве за нея! Гениална е! Отнема не повече от 5 минути подготовка, пече се за около 30 и после хоп – имате си топло хлебче на масата. А и, оказва се, да готвиш с бира е супер вълнуващо.
Дааа, може и да не съм от отбора на бирените запалянковци, но пък да изпека хляб с бира е нещо, което определено бих повторила.
А как започна всичко?
Попаднах на тази рецепта преди няколко дни. Да ви кажа честно, бях малко скептична какъв ще бъде крайният резултат – заради самия вкус на тесто с бира, което никога досега не бях опитвала, а също и заради липсата на месене. Но пък хлебчето изглеждаше добре, а рецептата му звучеше обещаващо. Та навих ръкави и го забърках. Ами, не сбърках!
Наду се повече от двойно, придоби с-у-у-у-пер хрупкава коричка и много интересен вкус – леко сладък и с някак карамелен дъх. Отива си чудесно с домашни разядки, хумус, лютеница и каквато още вкусотийка за мазане имате подръка. У дома го посрещнаха с овации, а ето как можете да си го спретнете и вие:
Необходими продукти /за хлебче във форма 30х11см, адаптирано по рецептата на Tasting Table/:
3 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
350 мл светла бира на стайна температура
2 с.л. разтопено масло
Начин на приготвяне:
Взимате си една дълбока купа, пресявате брашното вътре и го смесвате с бакпулвера, захарта и солта. Оформяте кладенче, в което изсипвате бирата, и бъркате с дървена лъжица, колкото само да се смесят продуктите. Получава се лепкаво тесто, което изсипвате във форма, покрита с хартия за печене, заравнявате и разнасяте равномерно отгоре разтопеното масло. Благодарение на него се получава вкусната напукана коричка на хлебчето 🙂
Пече се за около 30 минути в предварително загрята на 190 градуса фурна. Проверява се с клечка за зъби, забита в центъра на хляба – ако излезе суха, значи е готово за вадене. Оставяте го да изстине, вадите мазилцата и нападате! Препоръчвам да се хапва на същия ден. Направете го и вие и споделете отзиви.
Ако си падате по по-различните хлебни произведения, рецептите ми за Царевичен хляб и „Пай бао“ може би също ще ви допаднат 🙂
А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук и ме последвайте в Instagram.
Ужас!!! Толкова вкусен хляб че го изядох половината наведнъж! Винаги съм си мислела, че за вкусен хляб трябва много месене… втасване.. масторлък и т.н( които хич не ми се отдават) Ноооооооо по-вкусен хляб не помня да съм яла скоро! Бравоо !
ХаресвамХаресвам
Ехааа, много се радвам! 🙂 Благодаря, че споделихте! И бон апети :)))
ХаресвамХаресвам