Бързо бирено хлебче /без месене/

nfd

Не се сещам за по-подходящ начин да започна разказа си за тази рецепта, освен да кажа: Наздраве за нея! Гениална е! Отнема не повече от 5 минути подготовка, пече се за около 30 и после хоп – имате си топло хлебче на масата. А и, оказва се, да готвиш с бира е супер вълнуващо. 

Дааа, може и да не съм от отбора на бирените запалянковци, но пък да изпека хляб с бира е нещо, което определено бих повторила.

А как започна всичко?

Попаднах на тази рецепта преди няколко дни. Да ви кажа честно, бях малко скептична какъв ще бъде крайният резултат – заради самия вкус на тесто с бира, което никога досега не бях опитвала, а също и заради липсата на месене. Но пък хлебчето изглеждаше добре, а рецептата му звучеше обещаващо. Та навих ръкави и го забърках. Ами, не сбърках!

nfd

Наду се повече от двойно, придоби с-у-у-у-пер хрупкава коричка и много интересен вкус – леко сладък и с някак карамелен дъх. Отива си чудесно с домашни разядки, хумус, лютеница и каквато още вкусотийка за мазане имате подръка. У дома го посрещнаха с овации, а ето как можете да си го спретнете и вие:

Необходими продукти /за хлебче във форма 30х11см, адаптирано по рецептата на Tasting Table/:

3 ч.ч. брашно

1 1/2 ч.л. бакпулвер

1 с.л. захар

1/2 ч.л. сол

350 мл светла бира на стайна температура

2 с.л. разтопено масло 

 

Начин на приготвяне:

Взимате си една дълбока купа, пресявате брашното вътре и го смесвате с бакпулвера, захарта и солта. Оформяте кладенче, в което изсипвате бирата, и бъркате с дървена лъжица, колкото само да се смесят продуктите. Получава се лепкаво тесто, което изсипвате във форма, покрита с хартия за печене, заравнявате и разнасяте равномерно отгоре разтопеното масло. Благодарение на него се получава вкусната напукана коричка на хлебчето 🙂

Пече се за около 30 минути в предварително загрята на 190 градуса фурна. Проверява се с клечка за зъби, забита в центъра на хляба – ако излезе суха, значи е готово за вадене. Оставяте го да изстине, вадите мазилцата и нападате! Препоръчвам да се хапва на същия ден. Направете го и вие и споделете отзиви.

Ако си падате по по-различните хлебни произведения, рецептите ми за Царевичен хляб и „Пай бао“ може би също ще ви допаднат 🙂

А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук и ме последвайте в Instagram.

 

 

 

 

 

Реклами

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s