Сладкиши

Лимонов крем пай

lemon-pie-label1-small

Тази рецепта е доказателство, че и най-големите киселяци могат да се превърнат в нещо много сладко 🍋 🙂 Хайде да ти разкажа как.

Лятото може и най-невъзмутимо да си замина. Направиш ли си този лимонов десерт обаче, приятният му, свеж цитрусов вкус (също като лимонадата на плажа!) може да ти върне летните мисли поне за мъничко.

Има си от всичко – хрупкава основа, кремообразна сърцевина и целувка за финал. 💋 Така де, целувчена глазура с приятно препечени връхчета 🙂 Рецептата, която ще ти представя аз, е вариант на класическия лимонов пай с меренг, но в по-лек вариант без масло. Така че няма да ти попречи, ако искаш да си запазиш лятната фигура и през есента.  Ето как да си я спретнеш.

Необходими продукти за пай с диаметър 20 см:

/Адаптирано от книгата „Пайове, пити и пудинги“, изд. Reader’s Digest/

150 гр обикновени бисквити (може и пълнозърнести)

1 белтък

4 средно големи лимона

45 гр фино царевично брашно

100 гр захар

2 жълтъка

За целувчената глазура:

2 белтъка

85 гр захар

 

Начин на приготвяне:

Смели бисквитите на фини трохи. Разбий леко белтъка и го смеси добре с трохите. Получената смес притисни добре към дъното и стените на откопчаваща се форма за торта с незалепващо покритие, така че да се получи бисквитена основа с борд. Запечи основата в предварително загрята на 180 градуса фурна за 8-10 минути, докато се втвърди. Извади я и я остави да изстине.

Настържи кората на един от лимоните  и я сложи в огнеупорна купа. Изцеди сока от всички 4 лимона и го прибави при корите. Добави царевичното брашно и разбъркай до получаването на гладка каша. Кипни 300 мл вода и на тънка струйка я прибавяй към лимоново-царевичната каша, разбърквайки постоянно. Намали котлона на средна степен и сложи купата с лимоновата смес на огъня. Разбърквай постоянно с телена бъркалка, докато се сгъсти,  свали от котлона и остави да се охлади за 5 минути. Разбий  жълтъците със захарта в отделен съд и ги прибавяй на много малки порции към лимоновата смес, отново бъркайки постоянно до пълното им усвояване. Важното тук е да не изсипеш жълтъците наведнъж, за да не се пресекат от топлината на другата смес. Полученият лимонов крем прехвърли върху бисквитената основа и заглади.

За целувчената глазура разбий белтъците със захарта с миксер на твърд сняг. Разстели я на равномерен слой върху крема, като оформиш връхчета/вълнички с лъжица. Запечи пая за ~15 минути на 180 градуса, докато връхчетата на глазурата станат леко златисти.

lemon-pie-label2-small

Това е! Опитай и ще видиш колко приятно сладкишче е това 🙂 Ако си падаш по десерти с цитрусов вкус, рецептите ми за Лимонов сладкиш с мак и Мохито кейк за 20 минути сигурно също ще ти се усладят 🙂

А за да не пропуснеш следващите вкусни хрумки тук, абонирай се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесай страницата ми във Фейсбук и ме последвай в Instagram.

Един коментар към “Лимонов крем пай”

Оставете коментар....