Сладкиши, Торти

Домашна торта с карамелени ябълки

cof

Обичам октомври! 🧡 Защото ми е birthday месец и защото мога смело да открия сезона на канелата в сладкишите. А когато комбинирам тези две, се получава рецептата на домашната торта за рождения ми ден, за която сега ще ви разкажа. Типично есенна, с вкусен плодов пълнеж, млечен крем и украса с целунати от карамел ябълки 🙂 Както вече споделих в Instagram, тортата се получи много вкусна. Хапнахме си я доволно и семейно и си пожелавам цялата ми 26-та година занапред да е сладка като нея 🙂

nfd

A понеже ви обещах рецептата, ето я и нея.

Необходими продукти

/за торта с диаметър 22 см/:

За блата:

4 яйца

1 ч.ч. захар

1/2 пак. бакпулвер

1 ч.л. канела

1 ч.ч. брашно

ванилия

За пълнежа: 

4-5 малки ябълки

2-3 с.л. захар (в зависимост от сладостта на ябълките)

1 с.л. натурално нишесте

За крема:

500 гр маскарпоне

150 гр крема сирене

1 ч.л. канелена захар

пудра захар на вкус (150-200 гр)

За украсата:

1 голяма ябълка (аз използвах сорт „Златна превъзходна“)

100 гр захар 

50 гр смлени орехи

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса.

С миксер разбийте яйцата със захарта, докато побелеят и станат пухкави. Добавете канелата и мъничко ванилия на вкус. Пресейте брашното, смесете го с бакпулвера и го прибавяйте на части към яйцата, бъркайки внимателно с шпатула до пълното му усвояване, като се стараете да запазите обема на сместа. Трябва да остане пухкава и въздушна. Изсипете я във форма за торта, покрита с хартия за печене и я изпечете във фурната за около 20 минути, или докато дървена клечка, забита в центъра на формата, излезе суха. Оставете готовия блат да изстине напълно.

За ябълковия пълнеж почистете ябълките, обелете ги и ги нарежете на малки кубчета. Покрийте ги със захарта и 100 мл вода и ги кипнете в съд на котлон. Разтворете нишестето с 2 с.л. вода и го добавете към ябълките. Бъркайте за още 5 мин. на котлона, докато ябълките омекнат леко, а сосът им се сгъсти.

За крема смесете маскарпонето, крема сиренето, канелената и пудрата захар до еднородна смес.

Сглобяване на тортата:

Разрежете изстиналия блат през средата, получавайки два по-тънки. Сложете единия в ринг за торта и го покрийте равномерно с ябълковия пълнеж. Втория блат намажете равномерно с 1/2 от крема откъм разрязаната част и го захлупете върху първия блат, срещайки крема с ябълковия пълнеж. Ако обичате по-сочни торти, можете да напоите блата най-отгоре с 3-4 лъжици захарен сироп.

Оставете тортата да стегне за 2 часа в хладилника. Разкопчайте ринга и я измажете отгоре и отстрани с останалия крем. Оставете я да стегне за още 3-4 часа в хладилник или най-добре за една нощ.

Приготвяне на украсата:

Нарежете ябълката на резени с дебелина около сантиметър. Сложете захарта в огнеупорен съд и я загрейте на котлон, докато получите светъл карамел. Внимателно полейте с него едната страна на всеки резен ябълка. Оставете карамела да се втвърди и подредете ябълките върху тортата. Посипете празните пространства с натрошените орехи. Ако ви остане карамел, можете да го изсипете на струйки върху хартия за печене, образувайки нещо като мрежа, да го оставите да изстине, да го натрошите и да облепите с парчетата тортата отстрани.

Това е всичко. Тортата е чудесна за рожден ден, за гости или просто така – за радост на домочадието. Ще се радвам да я опитате и да споделите отзиви 🙂 Още рецепти на есенна тематика можете да разгледате ТУК. 

А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук и ме последвайте в Instagram.

 

 

 

 

Реклама

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s