Обичам октомври! 🧡 Защото ми е birthday месец и защото мога смело да открия сезона на канелата в сладкишите. А когато комбинирам тези две, се получава рецептата на домашната торта за рождения ми ден, за която сега ще ви разкажа. Типично есенна, с вкусен плодов пълнеж, млечен крем и украса с целунати от карамел ябълки 🙂 Както вече споделих в Instagram, тортата се получи много вкусна. Хапнахме си я доволно и семейно и си пожелавам цялата ми 26-та година занапред да е сладка като нея 🙂
A понеже ви обещах рецептата, ето я и нея.
Необходими продукти
/за торта с диаметър 22 см/:
За блата:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 пак. бакпулвер
1 ч.л. канела
1 ч.ч. брашно
ванилия
За пълнежа:
4-5 малки ябълки
2-3 с.л. захар (в зависимост от сладостта на ябълките)
1 с.л. натурално нишесте
За крема:
500 гр маскарпоне
150 гр крема сирене
1 ч.л. канелена захар
пудра захар на вкус (150-200 гр)
За украсата:
1 голяма ябълка (аз използвах сорт „Златна превъзходна“)
100 гр захар
50 гр смлени орехи
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса.
С миксер разбийте яйцата със захарта, докато побелеят и станат пухкави. Добавете канелата и мъничко ванилия на вкус. Пресейте брашното, смесете го с бакпулвера и го прибавяйте на части към яйцата, бъркайки внимателно с шпатула до пълното му усвояване, като се стараете да запазите обема на сместа. Трябва да остане пухкава и въздушна. Изсипете я във форма за торта, покрита с хартия за печене и я изпечете във фурната за около 20 минути, или докато дървена клечка, забита в центъра на формата, излезе суха. Оставете готовия блат да изстине напълно.
За ябълковия пълнеж почистете ябълките, обелете ги и ги нарежете на малки кубчета. Покрийте ги със захарта и 100 мл вода и ги кипнете в съд на котлон. Разтворете нишестето с 2 с.л. вода и го добавете към ябълките. Бъркайте за още 5 мин. на котлона, докато ябълките омекнат леко, а сосът им се сгъсти.
За крема смесете маскарпонето, крема сиренето, канелената и пудрата захар до еднородна смес.
Сглобяване на тортата:
Разрежете изстиналия блат през средата, получавайки два по-тънки. Сложете единия в ринг за торта и го покрийте равномерно с ябълковия пълнеж. Втория блат намажете равномерно с 1/2 от крема откъм разрязаната част и го захлупете върху първия блат, срещайки крема с ябълковия пълнеж. Ако обичате по-сочни торти, можете да напоите блата най-отгоре с 3-4 лъжици захарен сироп.
Оставете тортата да стегне за 2 часа в хладилника. Разкопчайте ринга и я измажете отгоре и отстрани с останалия крем. Оставете я да стегне за още 3-4 часа в хладилник или най-добре за една нощ.
Приготвяне на украсата:
Нарежете ябълката на резени с дебелина около сантиметър. Сложете захарта в огнеупорен съд и я загрейте на котлон, докато получите светъл карамел. Внимателно полейте с него едната страна на всеки резен ябълка. Оставете карамела да се втвърди и подредете ябълките върху тортата. Посипете празните пространства с натрошените орехи. Ако ви остане карамел, можете да го изсипете на струйки върху хартия за печене, образувайки нещо като мрежа, да го оставите да изстине, да го натрошите и да облепите с парчетата тортата отстрани.
Това е всичко. Тортата е чудесна за рожден ден, за гости или просто така – за радост на домочадието. Ще се радвам да я опитате и да споделите отзиви 🙂 Още рецепти на есенна тематика можете да разгледате ТУК.
А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук и ме последвайте в Instagram.