Сладки, Сладкиши

Масленки с дюли

cookies-top-warmer

Нещо сезонно, сладко, плодово и с дъх на масло. Такива са тези сладки с дюли. Изпечете си ги у дома и има голяма вероятност да ви станат любимо есенно лакомство. Сега им е времето! 🧡

Наскоро, гледайки дюлите във фруктиерата вкъщи, се замислих защо не са толкова разпространени при приготвянето на десерти. Толкова са ароматни, а освен в компот, сладко и 1-2 сладкиша тип кекс, другаде не съм ги срещала. И така, след размислите за недотам честната съдба на този плод, реших, че ще спретна някоя рецепта, която да разкрие пълния му потенциал. Ето така се родиха тези масленки 🙂

Представете си: цели резенчета сладки дюли, обвити в дъхаво маслено тесто и леко „заснежени“ с пудра захар накрая. Ако ги хапвате в деня на приготвяне, ще са леко хрупкави. На следващия са мекички, но все така ароматни и прекрасни. Е, ако търсите вдъхновение за някое по-различно есенно лакомство, подарявам ви рецептата на драго сърце.

Необходими продукти:

2 дюли

100 гр студено масло

150 гр брашно + още няколко с.л. за доомесване на тестото

75 гр захар + още 4-5 с.л. за задушаването на дюлите (в зависимост от това колко са сладки)

1 яйце, разбито с 1 с.л. прясно мляко 

ванилия на вкус

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Дюлите се обелват, почистват от семките и нарязват на резени с дебелина около сантиметър. Поставят се в огнеупорна купа, поръсват се с 4-5 с.л. захар (според сладостта на плода) и се налива вода, колкото да ги покрие. Кипват се на котлон, докато омекнат леко.

За масленото тесто: Брашното, захарта и ванилията се смесват в купа. Маслото се нарязва на кубчета и се претрива със сместа, докато се получат трохи. Добавя се разбитото яйце и се разбърква бързо, докато тестото се събере на топка. В случай че лепне, се добавя още малко брашно. Трябва да се получи еднородна, нелепнеща топка тесто. Не се меси – така остава крехко. Завива се в найлоново фолио и се прибира да стегне в хладилник за около 30 минути.

Дюлите се отцеждат от течността и се оставят да изстинат. Охладеното тесто се разточва върху набрашнен плот на кора с дебелина 4-5 мм и се нарязва на 4-5-сантиметрови квадрати. Върху всеки от тях по диагонал се поставя по резен дюля и двата срещуположни края на всяко квадратче се захлупват върху него с леко притисване.

Така приготвените сладки се подреждат върху хартия за печене. По желание могат да се глазират със сиропа, получен при задушаването на дюлите, с помощта на четка. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна до леко позлатяване. Оставят се да изстинат и се поръсват с пудра захар.

И е време за похапване! 🙂

Ако ги приготвите, похвалете ми се със снимки. Ще се радвам!

А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук и ме последвайте в Instagram.

cookies-front-label

 

Реклама

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s