#5БанициДоКоледа: „Елхички“ с тиква и ябълка

elhichki-collage-labels

Зън-зън-зън! Започвам поредицата #5БанициДоКоледа, за която ви разказах неотдавна, с нещо класическо – сладка баница с дъхав пълнеж от тиква и ябълка и празнична закачка в поднасянето. Хващайте коледното настроение за ушите и хайде с мен да ви разкажа как се прави 🙂

Тази рецепта е супер за който обича тиквеник. И ябълков щрудел! Защото съчетава сладостта и на двете. Вкъщи единодушно я обявихме за най-сочната и ароматна тиквено-ябълкова баница, която сме опитвали 🙂  Чудесно лакомство е за подслаждане на предпразнични, празнични и следпразнични дни. Изобщо – когато и да си я приготвите, ще изчезне за нула време. От опит ви го казвам!

Приготвена е с класическите Точени кори „БИТАС“, заедно с които сбъдваме тази вкусна малка инициатива в чест на празничните баници. Препоръчвам ви да се снабдите с поне една от техните коледни кутии с точени кори, защото в следващите седмици ще ви изкушавам с още симпатични рецепти с празничен дух, които си заслужава да опитате. 🙂 Поръчка можете да направите до 19.12. включително (ето тук е описано подробно как -> http://bitas.bg/index.php?m_id=16) , а с всяка кутия получавате още един пакет кори подарък и малка изненада. 🎁

И така! Пристъпвам към рецептата. Ако постите, можете спокойно да й се насладите – не съдържа никакви животински продукти.

Необходими продукти:

1 пакет Точени кори „БИТАС“, препечени на сач, класик – 400 гр

650 гр обелена и почистена от семената тиква

400 гр ябълки (3 средно големи, обелени и почистени от семките)

140 гр захар

100 гр натрошени орехи

шепа стафиди (по желание) 

2 ч.л. канела

олио за намазване на корите (~100 мл) 

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Оставете корите на стайна температура за поне 1 час преди приготвяне на баницата.

Настържете тиквата и ябълките на едро ренде. Смесете ги със захарта, стафидите и канелата и разбъркайте добре. Намажете всяка кора фино с олио, разпределете равномерно отгоре 1/3 от плънката, поръсете с орехи и навийте на руло. Всяко руло разрежете през средата на две по-малки. Поставете ги в тава върху хартия за печене.

След като си приготвите всички рула (общо 6 от трите кори), намажете ги отново фино с олио отгоре и оставете на фурната да свърши остатъка от магията 🙂 Трябва да е загрята предварително на 200 градуса, като печенето отнема ~40 минути – до светло златиста коричка. А вие се насладете на аромата, който ще започне да се носи из кухнята. Ммм! 🙂

Оформяне на елхичките:

След като изпечете баницата, я оставете да изстине напълно. Нарежете всяко от рулата на триъгълни парчета и ги подредете върху дъска или голяма плоска чиния. Изрежете звездички и пънчета от хартия за печене и ги поставете съответно над върха и под основата на всяка елхичка. Поръсете хубаво с пудра захар, махнете внимателно хартиените шаблони и се насладете на красива коледна горичка 🙂 Можете да си построите и една цяла елха от триъгълничетата и отново да поднесете на дъска или подходящо плато.

Време е да опитате от сочните парченца!

parche-png

Ако решите да си приготвите елхичките и вие, ще се радвам да споделите дали са ви харесали! 🙂

За още вдъхновение на тема баници разгледайте тук и следете блога ми в следващите седмици – остават още 4 чудно вкусни рецепти от всички общо #5БанициДоКоледа.

За да не пропуснете следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук и ме последвайте в Instagram.

 

 

 

 

 

 

 

Реклами

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s