Коледа е още една баница по-близо! 🙂
С втората рецепта от поредицата #5БанициДоКоледа ви представям нещо традиционно, типично зимно, вдъхновено от кулинарните обичаи на ихтиманския край. Дами и господа, моля запознайте се със самия него – Ихтимански зелник с праз лук, орехи и любимите ми пълнозърнести точени кори, препечени на сач.
Да си призная, предпразничната ни инициатива с Точени кори „БИТАС“ #5БанициДоКоледа ми действа чудесно. Проучвам и тествам рецепти, пека, опитвам, снимам, и изучавам още по-обстойно света на баниците. Който си е един доста вълнуващ свят! Да не говорим, че и вкъщи всяка седмица има по поне един нов модел, което прави и околните ми дегустатори изключително щастливи 🙂 Та какво по-хубаво от това да надникнеш във фурната и да видиш една позлатяваща красавица-баница, разпръскваща блажено аромата си из къщата?
Случаят с Ихтиманския зелник беше подобен – след обстойно проучване разбрах, че се прави с много праз лук и натрошени орехи, има любопитен начин на оформяне и въпреки името, не съдържа зеле /не се изненадвайте – оказва се, в повечето случаи „зелник“ е събирателно за всякакви видове баница със зеленолистни – спанак, лапад, зелен лук и т.н./. Вкусът му предизвика блажени възгласи „м-м-м-м-м“ у дома и заслужено – сладостта на задушения праз лук се съчетава чудесно с ореховите ядки и запечената пълнозърнеста коричка. Разкошно зимно печиво!
И преди да съм ви разкрила рецептата, напомням, че Точени кори „БИТАС“ имат специално празнично предложение за всички верни фенове на вкусните домашни баници – коледни кутии с 5 пакета от техните точени кори /класик или пълнозърнести/ + 1 пакет подарък, както и малка изненада. Можете да си поръчате от тях до 19.12. включително от тук 👉 http://bitas.bg/index.php?m_id=16 и да сте сигурни, че ще имате най-апетитните зелници, тиквеници, баклави и каквото още ви е на сърце, на празничните си трапези 🙂 А аз съм плътно на линия, за да ви вдъхновявам с рецепти в оставащите дни до Коледа.
И така, ето как се прави зелникът!
Необходими продукти:
/за тава с диаметър 28 см/
1 пакет Пълнозърнести Точени кори „БИТАС“, препечени на сач, 400 гр
800 гр почистен праз лук
50 гр натрошени орехи
по желание: 100 гр сирене – можете да го пропуснете, ако постите
1 ч.л. червен пипер
сол на вкус
олио за намазване на корите (около 1/2 ч.ч.) + още 1 с.л. за задушаване на праз лука
Начин на приготвяне:
Пакетът с корите се оставя на стайна температура за поне 1 час преди приготвяне на зелника.
Праз лукът се нарязва на четвъртини и след това се накълцва на не много ситно. 1 с.л. олио се загрява в тенджера, вътре се изсипва нарязаният праз, доливат се 200 мл вода и се оставя да се задуши, докато омекне и промени цвета си. Овкусява се със сол и червен пипер и се дръпва от котлона.
В тава, леко намазнена или покрита с лист хартия за печене, се поставя първата от трите кори, така че краищата й да стърчат извън стените на съда. Заделеното олио за намазване на корите се смесва с още 5-6 с.л. вода и с тази смес фино се намазва цялата кора. Взимат се 4-5 лъжици от задушения праз и се разпределят като ринг върху кората, покрай стените на тавата. Отгоре се посипват равномерно натрошените орехи. Трябва да се получи така:
Стърчащите краища на кората се загъват върху плънката от орехи и праз и се оформя „борд“:
Останалата част от зелника се приготвя чрез „налагане“. В празния център се поставя ред праз, покрива се с пласт от накъсаните на едри парчета останали две кори (3-4 парчета са достатъчни), намазва се фино със сместа за намазване, слага се натрошено сирене, отново ред от фино намазнени 3-4 парчета кори, праз, кори и т.н. Завършва се с пласт кори и целият зелник се намазва леко със сместа от вода и олио отгоре:
и се слага да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна. Нужни са му около 35-40 минути до готовност.
След като го извадите от фурната, напръскайте го с малко вода, покрийте с кърпа и оставете да изстине леко.
Това е! А сега е време да опитате 🙂
Ако решите да приготвите тази зимна вкусотия, ще се радвам да споделите отзиви и снимки с мен 🙂 А за да научите какви ще са и следващите рецепти, които ще „отворим“ през следващите седмици в #5БанициДоКоледа, последвайте блога ми от червения бутон „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram.
Много ще са апетитни, обещавам! 🙂
До скоро,
Диди
Един коментар към “#5БанициДоКоледа: Ихтимански пълнозърнест зелник”