Абра-кадабра! Наричам тази рецепта като най-късметлийската в блога за годината 🙂 Вижте как да си спретнете вкусни банички във формата на детелинка 🍀 , с които да съберете усмивките на всички около празничната маса. Четвъртата рецепта от #5БанициДоКоледа пристига!
С блажено ухание на масълце, сочна плънка и поръска от сусам и мак, тези банички са освен симпатични на вид, и много апетитни. Хрумна ми да ги направя във формата на детелинка, за да си имат символика. Могат спокойно да поемат отговорната роля на банички за Нова година, които да донесат на всеки от любимите ви хора по някое хубаво късметче. Или просто да разкрасят коледната трапеза 🙂
Приготвих ги с пакет пълнозърнести точени кори от специалните коледни кутии на „БИТАС“. Кутиите съдържат 5 опаковки точени кори, препечени на сач /класик или пълнозърнести/ + още 1 опаковка подарък. Ако следите блога ми в последните седмици и рубриката #5БанициДоКоледа, сигурно сте видели какви сочни и ароматни печива могат да се направят с тях 🙂 Така че ако искате и вие да си спретнете вкусни баници, тиквеници и зелници за празниците, можете да си поръчате кутия от тук 👉 http://bitas.bg/index.php?m_id=16 до 19.12. включително. A вътре ще откриете и малка изненада 🙂
И така, ето как се правят детелинките:
Необходими продукти /за 14 броя/:
1 пакет Пълнозърнести точени кори „БИТАС, препечени на сач – 400 гр
600 гр извара
сол на вкус
4 с.л. кисело мляко
4 яйца – 3 за плънката и 1 за слепване на детелинките и намазване отгоре
100 гр масло
мак и сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Оставете корите на стайна температура за поне 1 час преди приготвяне на баничките.
Посолете изварата на вкус и я смесете с три яйца и киселото мляко. Разтопете маслото.
Разстелете кора, намажете я с масло по цялата повърхност и разпределете равномерно отгоре 1/3 от плънката. Навийте кората на руло и го нарежете на по-малки рулца с ширина 2-2,5 см. Повторете същото и с останалите две кори.
В тава, покрита с хартия за печене, подредете с разреза нагоре четири от така приготвените рулца във формата на четирилистна детелинка. Там, където се допират (в центъра на детелинката), намажете всяко от рулцата с разбито яйце, за да се залепи към останалите 3 листенца.
Оформените детелинки намажете с остатъка от разтопеното масло и яйцето, поръсете със семенца мак и сусам и сложете да се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна. Ето така изглеждаха моите секунди преди да влязат във фурната:
Ако искате да превъплътите детелинките в новогодишни банички, тук е моментът да им боцнете късметчетата – добре увити в алуминиево фолио и поставени в центъра или някое от листенцата на всяка. Друг вариант е да ги поставите върху баничките след изпичане, върху клечки за зъби – като знаменца.
Печенето продължава до златист загар или около 30 минути.
И е време да им се насладите! 🙂
Пожелавам ви тези детелинки наистина да са ви на късмет и да ви донесат онова, което най-силно искате през идната година.
За още вдъхновение на тема баници можете да погледнете тук.
Не пропускайте и последната рецепта от #5БанициДоКоледа! Ще ви я споделя много скоро. И тя ще е много вкусна 🙂
За да научавате и следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук и ме последвайте в Instagram.