Лесни сладки „Шоколадки“

shokoladki-1-label-small

Я да видя кой обича шоколад? 🙂 🍫  Днешната рецепта е специално за шоко-фенове и се приготвя бързичко и лесно само с три продукта. 

Един истински шокохолик няма нужда от повод, за да си спретне нещо ултра шоколадово, нали? Е, аз не съм от тези хора и вкъщи шоколадови десерти рядко се прaвят, основно с повод. Обаче за тези сладки си намерих не един, а цели два повода! Първо, наближава февруари – месецът на шоколада, любоФта и сърчицата навред, и второ – на 5.02. се отбелязва известният напоследък Световен Nutella ден. Все хубави причини да се шоколизираме мъничко 🙂

Сладките, които станаха повод за този пост, са просто чудесни! Забъркват се буквално с „раз-два-три“ от течен шоколад, яйце и брашно, оформят се лесно и изглеждат ефектно. Супер са за подарък, за изненада на половинката за Св. Валентин, за награда на послушно домочадие или пък за абсолютно егоистично лично поглезване 🙂 В интернет пространството ще да ги срещнете и под името „nutellotti“, но можете да ги направите с какъвто течен шоколад харесвате. Изпробвано е и се получава! А рецептата е следната /в оригинал от тук/:

Необходими продукти 

/за 25 бр. сладки/:

180 гр течен шоколад + още 2-3 с.л. за пълнеж 

1 яйце

150 гр брашно

Начин на приготвяне:

Течният шоколад и яйцето (и двете на стайна температура) се разбиват до пълното усвояване на яйцето. Прибавя се брашното и се бърка, докато се получи топка тесто с леко „рошава“ консистенция. Можете да добавите още 1 с.л. брашно, ако ви се струва твърде лепкаво. Увийте готовото тесто във фолио за свежо съхранение, сплескайте го на правоъгълник, дебел около 2 см, и го приберете в хладилник за 20-30 мин, за да стегне.

От охладеното тесто късайте топчета, големи приблизително колкото орех, и ги подреждайте на 3 см едно от друго в тава върху хартия за печене. Тук идва забавната част с пресоването на сладките. Целта е да направим „легълца“ в тестото, в които след изпичане ще има течен шоколад. Аз си измайсторих  сърчице от алуминиево фолио за печат, но вие можете да използвате каквото имате подръка – цилиндрична дръжка на домакинска бъркалка или друга формичка, която да притиснете в центъра на всяко топче тесто. Ето така:

making-collage

Пресованите бисквитки слагаме в предварително загрята на 180 градуса фурна и печем 10 минути. Веднага след изваждане ги притискаме с печата/формичката още веднъж (от печенето при мен повечето „легълца“ се бяха надигнали), за да дооформим вдлъбнатината, и ги оставяме да изстинат. След това с помощта на шприц или малка лъжичка пълним вдлъбнатините на бисквитките с течен шоколад.

По желание можете да доукрасите с ядки, захарни поръски или кокосови стърготини. Но ако питате мен, и без украса са си симпатични 🙂

shokoladki-bite-small

Приятно творчество и не забравяйте да ми се похвалите със снимки, ако приготвите бисквитките и вие! 🙂 От мен – сладки и безметежни дни. ❤️

Още мои рецепти с шоколад можете да разгледате тук.

А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram

 

 

 

 

Реклами

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s