Какво правиш, когато в живота ти се настани най-сладката сладост на света? Подслаждаш и околните! 🙂 Точно това смятам да направя и с тази рецепта – да предам сладост и нататък.
Ако ме следвате в Instagram, вероятно вече знаете, че от началото на февруари си имам чисто нова професия – МАМА на една мъничка госпожица. 💕 И обещах следващата рецепта тематично да е в розово. Ето я и нея! 🙂 Моля, почерпете се с най-кадифено-изкусителните домашни трюфели с бял шоколад и малини. Рецептата е идеална за начинаещи сладкотворци, както и за мами с ограничено време, защото е бърза и лесна. А резултатът е наистина специален, въпреки малкото на брой продукти и непретенциознaта направа. Трюфелите имат разкошно фина текстура, а вкусът им съчетава сладостта на шоколада със свежестта и леката киселост на малините. Прекрасен баланс!
Ако вече сте готови да ги пробвате, ето какво ще ви трябва:
Необходими продукти
/за 10 трюфела с приблизителна големина на орех/:
40 мл течна неподсладена сметана (аз използвам животинска с 30% масленост)
100 гр бял шоколад
шепа замразени малини (около 10-15 бр.)
пудра захар за овалване
Начин на приготвяне:
Сметаната се сгорещява в съд на котлон до степен малко преди кипване и се сваля от огъня. Белият шоколад се начупва на парченца и се изсипва веднага при сметаната. Бърка се до пълното му разтопяване. Сместа се прибира в хладилник за 1 час, а през това време малините се оставят да се размразят и се отцеждат от отделилата се течност.
Шоколадовата смес се изважда от хладилника. Отцедените малини се претриват през цедка, за да се отделят семките, а полученото пюре се изсипва при шоколада. От тук нататък има два варианта:
1) Ако искате изцяло розово оцветени трюфели, трябва да разбъркате хубаво до пълното усвояване на пюрето от шоколада, след което да върнете сместа в хладилника за кратко, за да стегне отново. После оформяте топчета приблизително с големината на орех, овалвате ги в пудра захар и поднасяте.
2) За трюфели с мраморна шарка трябва да разпределите малиновото пюре на няколко места върху шоколада, да разбъркате 2-3 пъти с лъжица, колкото да го разнесете из сместа, след което да приберете в хладилник за около час, за да стегне отново. Следва да направите топчета. Интересното тук е, че при оформянето им малиновото пюре ще образува красиви ивици – това е мраморната шарка 🙂 Готовите топчета се овалват в пудра захар и се поднасят.
Важно е да отбележа, че с шоколадовата смес трябва да се работи бързо, защото омеква от топлината на ръцете. Ако желаете, можете да оформите топчетата и отново да ги охладите за кратко преди овалването в пудра захар.
Е, това е. Малко шоколад никога не е излишен, а ако участват и малини, ситуацията си е чист раз-кош! Затова – пригответе си рецептата и споделете дали ви е харесала. А аз отивам да щипкам бебешки бузки. 🙂
Ако се изкушавате от рецепти с шоколад, в първата ми кулинарна електронна книжка „Уютни на вкус“ можете да откриете още интересни идеи. Поръчайте си я на този адрес.
За да не пропуснете и следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram.