Сочна баница с тиквички

banitsa-label

Тиквичките, оказва се, са чудесни и в баница! За един успешен кулинарен експеримент, от който се получи много вкусно, сочно и свежо пролетно печиво, разказвам в следващите редове. Дойде ли пролетта, зеленият цвят моментално се намества в кухнята у нас. Под формата на пресни подправки, листни зеленчуци, тиквички… Последните са ни особено любими вкъщи, затова постоянно измислям нови начини да ги включвам повече в менюто. И тъй като сте наясно с голяяямата ми любов към баниците, реших, че е време – трябваше да опитам и такава с тиквички. Съчетах ги с пресен копър и богата плънка от яйца, сирене и сметана. И то не само взе, че се получи, ами и толкова ни хареса, че вече имам заявка да присъства на масата и на Великден. Така че пристъпвам към рецептата – току-виж и вас ви вдъхнови да се развихрите! 🙂

Необходими продукти /за тава с диаметър 28 см/:

1 пакет Точени кори БИТАС, препечени на сач /400 гр/ – пълнозърнести или класик

125 гр масло

За намазване на корите:

1 яйце

200 гр кисело мляко

Сол на вкус

За плънката:

400 гр тиквички

350 гр краве сирене

200 гр заквасена сметана

6 яйца

½ връзка копър

½ ч.л. чесън на прах

Сол и черен пипер на вкус

Сусам за поръсване на баницата

Начин на приготвяне:

Пакетът с корите се оставя на стайна температура за поне 1 час преди приготвяне на баницата.

Приготвя се смес за намазване на корите, като се разбиват 1 яйце, киселото мляко и сол на вкус. Приготвя се и плънката, като тиквичките се нарязват на малки кубчета и се задушават в 25 гр от маслото до омекване. Посолява се на вкус и се оставя да изстине напълно. Изстиналите тиквички се смесват с 6 разбити яйца, сметаната, натрошеното сирене, копъра и подправките.

Тавата се покрива с хартия за печене. Останалото масло се разтопява. В тавата се разстила първата кора, като краищата й трябва да излизат извън нея. Цялата кора се намазва фино с масло, а после и с приготвената смес от яйце и кисело мляко. Покрива се с втората кора, отново се намазва с масло и яйчено-млечна смес и отгоре се поставя третата кора. Тя се намазва само с масло. Плънката с тиквички се изсипва върху така подредените кори и се разпределя равномерно. Върху нея се загъват краищата на корите, като се прихлупват добре навътре, за да се покрие цялата плънка.

Баницата се намазва с останалата смес от яйце и кисело мляко и се поръсва със сусам. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути. След изпичане се покрива с кърпа, докато изстине.

Остава само да си налеете чаша айрян и да се насладите на вкуса. Свеж е и наситено пролетен. Ще ви хареса! 🙂

P.S. 1: Често получавам въпроси за корите на БИТАС, които използвам за всички баници у дома. Затова ви оставям линк към сайта им, където можете да си поръчате от тях и да творите вкусотии безброй: http://bitas.bg/index.php?m_id=16.

P.S. 2: А с още идеи за вкусни баници можете да се заредите от ТУК. 

За да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram

 

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s