Никога не съм и предполагала, че мога да спомена „мексиканска храна“ и „банички“ в едно изречение. Е, както е казал някога някой мъдър човек – „Никога не казвай никога“. Хрумна ми идеята за тази вкусотия, опитахме я, харесахме я и я споделям с вас на драго сърце 🙂
Започвам с едно уточнение за ревностните привърженици на мексиканска храна – тази рецепта не е типично мексиканска. Вкусът на баничките има мексиканска нотка – пикантно, чушки, царевица – и донякъде наподобява съставките, с които се приготвя енчилада. Аз направих една фюжън-ала-българска версия, като използвах точени кори – пълнозърнестите на „БИТАС“, за които съм ви разказвала и друг път. Вкъщи са на голяма почит и често измислям нови начини да ги добавям в менюто.
Точно в тази рецепта се вписаха чудесно и баничките се получиха приятно хрупкави. Сервирах ги със заквасена сметана и си спретнахме чудна вечеря. Ето какво ще ви е нужно, ако искате да ги опитате и вие:
Необходими продукти:
1 пакет Пълнозърнести точени кори „БИТАС“, препечени на сач /400 гр/
300 гр мляно месо /аз използвах свинско, но може и телешко, или пък смес/
1 глава лук
2 зелени чушки
2 червени чушки
шепа замразена сладка царевица
4-5 резена люти чушки халапеньос – аз използвам от буркан
300 гр доматено пюре
сол и черен пипер на вкус, щипка кимион
олио за намазване на корите
100 гр настърган твърд чедър или кашкавал
За сервиране:
200 гр заквасена сметана и перца от пресен лук
Начин на приготвяне:
Пакетът се корите се оставя на стайна температура за поне час преди приготвяне на баничките
Чушките и лукът се нарязват на малки кубчета. Задушават се в тиган с 1 с.л. олио, докато лукът стане прозрачен. Добавя се мляното месо и се бърка с дървена лъжица или шпатула, докато се раздроби на трохи. Добавя се царевицата, резените халапеньос, нарязани на ситно, доматеното пюре и подправките. Оставя се да къкри под капак за 10-15 мин до леко сгъстяване на соса.
Трите кори се разстилат и накъсват/нарязват по сгъвките на 9 приблизително квадратни парчета. Всяко от тях се намазва фино с олио. Поставя се по 1 с.л. от плънката, двата края на кората се похлупват върху нея и се завива на рулце.
Така приготвените банички се подреждат в тава върху хартия за печене, намазват се с малко от соса на плънката (оставете си отделно 2-3 с.л. от него за целта) и се поръсват с настъргания чедър или кашкавал. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути, докато станат златисти. Поднасят се със заквасена сметана, поръсена с накълцани перца пресен лук. И вървят прекрасно с филм или бордови игри за фон 🙂
Опитайте и споделете с мен дали са ви харесали!
P.S. 1: Корите на БИТАС са ми тотален фаворит за всякакви баници и печива вкъщи. Какво друго приготвям с тях можете да разгледате ТУК.
P.S. 2: А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram.