Баници, Баници, хляб и солени печива

Мексикански банички

banichki-collage-label

Никога не съм и предполагала, че мога да спомена „мексиканска храна“ и „банички“ в едно изречение. Е, както е казал някога някой мъдър човек – „Никога не казвай никога“. Хрумна ми идеята за тази вкусотия, опитахме я, харесахме я и я споделям с вас на драго сърце 🙂

Започвам с едно уточнение за ревностните привърженици на мексиканска храна – тази рецепта не е типично мексиканска. Вкусът на баничките има мексиканска нотка – пикантно, чушки, царевица – и донякъде наподобява съставките, с които се приготвя енчилада. Аз направих една фюжън-ала-българска версия, като използвах точени кори – пълнозърнестите на „БИТАС“, за които съм ви разказвала и друг път. Вкъщи са на голяма почит и често измислям нови начини да ги добавям в менюто.

oznor

Точно в тази рецепта се вписаха чудесно и баничките се получиха приятно хрупкави. Сервирах ги със заквасена сметана и си спретнахме чудна вечеря. Ето какво ще ви е нужно, ако искате да ги опитате и вие:

Необходими продукти:

1 пакет Пълнозърнести точени кори „БИТАС“, препечени на сач /400 гр/

300 гр мляно месо /аз използвах свинско, но може и телешко, или пък смес/ 

1 глава лук

2 зелени чушки

2 червени чушки

шепа замразена сладка царевица

4-5 резена люти чушки халапеньос – аз използвам от буркан

300 гр доматено пюре

сол и черен пипер на вкус, щипка кимион

олио за намазване на корите

100 гр настърган твърд чедър или кашкавал 

За сервиране: 

200 гр заквасена сметана и перца от пресен лук 

Начин на приготвяне:

Пакетът се корите се оставя на стайна температура за поне час преди приготвяне на баничките

Чушките и лукът се нарязват на малки кубчета. Задушават се в тиган с 1 с.л. олио, докато лукът стане прозрачен. Добавя се мляното месо и се бърка с дървена лъжица или шпатула, докато се раздроби на трохи. Добавя се царевицата, резените халапеньос, нарязани на ситно, доматеното пюре и подправките. Оставя се да къкри под капак за 10-15 мин до леко сгъстяване на соса.

Трите кори се разстилат и накъсват/нарязват по сгъвките на 9 приблизително квадратни парчета. Всяко от тях се намазва фино с олио. Поставя се по 1 с.л. от плънката, двата края на кората се похлупват върху нея и се завива на рулце.

Така приготвените банички се подреждат в тава върху хартия за печене, намазват се с малко от соса на плънката (оставете си отделно 2-3 с.л. от него за целта) и се поръсват с настъргания чедър или кашкавал. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути, докато станат златисти. Поднасят се със заквасена сметана, поръсена с накълцани перца пресен лук. И вървят прекрасно с филм или бордови игри за фон 🙂

Опитайте и споделете с мен дали са ви харесали!

P.S. 1: Корите на БИТАС са ми тотален фаворит за всякакви баници и печива вкъщи. Какво друго приготвям с тях можете да разгледате ТУК. 

P.S. 2: А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram

 

 

 

 

Реклама

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s