Това печиво е от категорията Семейни класики. В нашата фамилия е познато още като „сладкиш с едно яйце“ и е по рецепта на милата ми леля. Приготвя се много лесно и всички вкъщи го обичаме. Споделям го с вас, пък току-виж стане хит и във вашия дом. 🙂
Всеки път, когато приготвям тази рецепта, си припомням следното характерно ухание – на ванилия и запечени плодове, носещо се от сладкиша във фурната, съчетано с това на прясно сварено кафе. Няма как да сбъркам тези преплитащи се аромати! И в дома на нашите, и у баба, и у леля винаги ухае така, когато се събираме семейно на кафе през почивните дни. Истинска идилия 🙂
Хубавото на този сладкиш е, че търпи всякакви вариации. Може да се направи с каквито сезонни плодове имате подръка. В моя случай това бяха сладки домашни сини сливи, но изпитано става чудесен и с ябълки, череши, круши… Можете да замените захарта с кафява за по-карамелен вкус или да добавите различни аромати или ядки в тестото за повече чар. Обзалагам се, че необходимите продукти са ви подръка, затова бързам да споделя и точната рецепта. Благодаря ти за нея, лельо! ❤️
Необходими продукти /за тавичка с размери ~ 20×30 см/:
1 яйце
1 ч.ч. захар
6 с.л. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.ч. брашно
ванилия
по желание: 1-2 щипки канела /това е добавка от мен – канелата се съчетава прекрасно с аромата на сините сливи/
10-12 сини сливи, разполовени и обезкостени
пудра захар за поръсване на сладкиша
Начин на приготвяне:
Яйцето се разбива със захарта и олиото. Добавя се киселото мляко с разтворената в него сода, разбърква се добре и се прибавя и брашното. Бърка се, докато се получи еднородно кексово тесто. Ароматизира се с ванилията и канелата и се изсипва в предварително намазнена или постлана с хартия за печене тавичка. Отгоре се подреждат половинките сини сливи и сладкишът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути или до суха клечка. Оставя се да изстине и се поръсва с пудра захар.
Поднася се с усмивка и ароматна напитка 🙂

Ако приготвите тази лесна рецепта за класически плодов сладкиш, ще се радвам да споделите дали ви е харесала. 🙂
А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram.